3.000 de jihadiști din Statul Islamic ar putea reveni în Europa


ISIS
MONITOR

BMTF, 18 aug - Pînă la 3.000 de europeni care au luptat sau au trăit alături de Statul Islamic în Iraq și Syria ar putea reveni în Europa, relevă un raport elaborat de Rețeaua europeană de sensibilizare privind radicalizarea (RAN), structură creată de Comisia Europeană, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Numărul acestor combatanți ce revin în Europa ar urma să crească mai ales dacă autoproclamatul califat al Statului Islamic, care a pierdut teritorii substanțiale în Syria și Iraq în ultimele luni, va fi învins militar sau se va prăbuși, notează raportul, care a fost remis în luna iulie membrilor Comisiei Europene.

Diverse estimări prevăd între 1.200 și 3.000 reveniri ale europenilor cu diferite antecedente, în mare parte femei și copii, adaugă RAN.

Potrivit aceluiași raport, în perioada 2011-2016, peste 42.000 de combatanți teroriști străini au plecat din 120 de țări pentru a se alătura Daesh — un aflux de o amploare inedită în istoria jihadului în lume — dintre care peste 5.000 din Europa.

Majoritatea combatanților jihadiști străini europeni ajunși în Syria și Iraq au provenit din Belgia, Franța, Germania, Marea Britanie, Austria, Danemarca, Finlanda, Italia, Olanda, Spania și Suedia. Conform Uniunii Europene, 15-20% dintre aceștia au murit în lupte, 30-35% au revenit deja în țările de origine europene și circa 50% încă se află în Iraq și Syria.

 


Tag-uri: EUROPA, ISIS, JIHADIŞTI, REVENIRE, STUDIU, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN