Exercițiul PROCIV 2017, la final


PROCIV

BMTF, 21 apr - Exercițiul de alarmare PROCIV 2017, organizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, va avea loc vineri în 10 județe, în cea de-a patra zi de testare și verificare a unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

Astfel, IGSU va desfășura, începînd cu ora 10,00, exerciții de alarmare în județele Arad, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Olt, Teleorman, Timiș și Vâlcea. În timpul exercițiilor, cetățeni vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a cîte 16 secunde fiecare.

IGSU le recomandă cetățenilor să rămînă calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma "Exercițiu".

Cel mai des populația este alarmată prin intermediul sirenelor electrice și electronice în timpul inundațiilor, cînd este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor. De asemenea, sistemul de înștiințare-alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sînt implicate substanțe periculoase, în cazul ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

Partea de sud-vest a ţării va fi lovită astăzi de un corp ceresc neidentificat. Acesta este scenariul exerciţiului PROCIV pe care l-am aflat de la şeful Centrului Operaţional al ISU Semenic, colonel Costel Burciu. „Va fi simulată o situaţie de urgenţă. Un obiect din cosmos, un meteorit intră în atmosferă şi va cădea pe pămînt. În acest caz, cetăţenii trebuie să se adăpostescă în cele mai apropiate adăposturi de protecţie civilă sau în adăposturile naturale, peşteri, grote.”

La Reşiţa vor fi verificate cele 12 sirene legate în sistem electronic.

La nivel național există peste 7.700 astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat din dispecerate.


Tag-uri: DEZASTRE, EXERCITIU, IGSU, ISU SEMENIC, PROCIV 2017, PROTECTIE CIVILA, SITUATII DE URGENŢĂ, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN