Justice Eagle 17


CIUCA

BMTF, 21 apr - Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan, județul Galați, a găzduit joi, pe o vreme nefavorabilă cu ninsoare și viscol puternic, un exercițiu tactic cu trageri de luptă cu muniție reală la care a participat și primul detașament rotațional de militari americani care fac parte din Inițiativa SUA de Reasigurare Europeană (ERI).

În cadrul exercițiului tactic au fost efectuate trageri de luptă cu muniție reală, executate cu tancuri M1A2 ''Abrams'' și TR-85 M1 ''Bizonul'', vehicule de luptă M2A3 ''Bradley'' și MLI-84 M ''Jderul'', obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 ''Paladin'' și obuziere calibrul 152 mm. Din cauza condițiilor meteo potrivnice, sprijinul exercițiului cu avioane MiG-21 LanceR și elicoptere IAR 330 — Puma nu a fost posibil.

La exercițiul ''Justice Eagle 17", care se desfășoară în perioada 10 aprilie — 5 mai, participă peste 350 de militari români și americani din Forțele Terestre Române și Forțele Terestre ale Statelor Unite în Europa. Militarii români fac parte din Batalionul 284 Tancuri ''Cuza Vodă", Batalionul 300 Infanterie Mecanizată Sfântul Andre și Batalionul 285 Artilerie — structuri din Brigada 282 Infanterie Mecanizată ''Unirea Principatelor". Detașamentul de militari americani este asigurat de Batalionul 1 ''Vulturii luptători" din Brigada 3 Blindate, Divizia 4 Infanterie.

La eveniment au participat șeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, secretarul de stat în MApN, Florin Lazăr Vlădică, adjunctul comandantului Forțelor Terestre ale SUA în Europa, John Gronski, și reprezentantul Ambasadei SUA, Dean Thompson.

Generalul Ciucă a declarat că exercițiul româno-american de la centrul de instruire de la Smârdan marchează începutul unei activități de instruire care va dura pe parcursul întregului an și care va duce la aprofundarea cunoștințelor acumulate în exercițiile din ultimii doi ani, dar și în misiunile din Iraq și Afghanistan.

"Este o activitate care se desfășoară în condiții meteo deosebite. Noi ne bucurăm de ea pentru că atunci cînd avem vremea rea rezultatele și condițiile de instruire sînt pe măsură. Abia atunci putem să confirmăm că am reușit să atingem nivelul de instruire pe care ni l-am propus. Prin acest exercițiu se marchează practic începerea unei activități de instruire care va dura pe parcursul întregului an. Prin implicarea Comandamentului American din Europa, și în mod deosebit a comandamentului Forțelor Terestre din Europa, am reușit să organizăm aceste activități într-un plan care va cuprinde obiective de instruire în comun. Este un moment în care aprofundăm toate lecțiile învățate de-a lungul exercițiilor din anii 2015 și 2016 și pe timpul misiunilor pe care le-am desfășurat împreună în Afghanistan și Iraq. Este un exercițiu care contribuie la ridicarea nivelului de interoperabilitate și atingerea standardelor comune împreună cu militarii americani și prin care Armata Română își consolidează statutul de membru NATO și UE", a afirmat Ciucă.

La rîndul său, generalul John Gronski a apreciat rolul unor astfel de exerciții, menite a îmbunătăți interoperabilitatea, dar și viteza de mobilizare și de deplasare a forțelor în teren.

"Este o onoare să fim azi aici și sînt mîndru că sînt aici, apreciez excelenta muncă făcută de soldați împreună. România și SUA sînt aliați și prieteni de foarte mulți ani, iar exercițiul de azi este o demonstrație a determinării României și a SUA de a lupta umăr la umăr pentru a apăra libertatea, dacă e cazul. Vreau să mulțumesc României pentru că este un membru puternic al Alianței. În primul rînd, România a trimis 600 de militari în Afghanistan, unde se află militari și ai altor aliați, deci România este un contributor cheie.  Atît SUA cît și România și alți aliați, toți vrem să continuăm astfel de exerciții, precum cel de astăzi, exerciții care îmbunătățesc viteza de mobilizare dar și de deplasare prin Europa și interoperabilitatea. Vom continua să lucrăm împreună, să apărăm libertatea noastră, pentru că aceasta este o valoare pe care și România și SUA o prețuiesc. Toate aceste exerciții, precum cel de astăzi, sînt exerciții de apărare, este vorba despre a ne apăra proprii aliați, nu despre a fi agresiv", a spus Gronski.


Tag-uri: GEN. LT. DR. NICU CIUCĂ, JUSTICE EAGLE 17, MAPN, NATO, SEFUL STATULUI MAJOR GENERAL, SUA, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN