NOII TEMPLIERI ÎN AFGHANISTAN. ŞI DUPĂ 2014!


De: 
MERKAVA
Data: 
7 Jun 2013
Astăzi, industria de securitate privată este similară cu ordinele cavalereşti din perioada de 200 de ani a Cruciadelor. Atunci, ca şi acum, cele două tipuri de structuri trebuie privite în contextul istoric al apariţiei, dezvoltării şi... desfiinţării lor! Blackwater, Triple Canopy sau DynCorp., cele trei mari companii militare private pot fi asimilate uşor Ordinului Templului, Ordinului Cavalerilor Ospitalieri ai Sf. Ioan, sau Cavalerii de Malta, Cavalerilor Sf. Maria, sau Cavalerii Teutoni: transnaţionale şi cu interese globale privind Cauza, bogate şi respectate, pizmuite, hulite şi invidiate, dar fără suportul cărora nici o armată "cruciată" nu s-ar fi aventurat în vechiul Orient Mijlociu. În jurul lor s-au ţesut legendele, favorabile şi nefavorabile, sub aura lor mîncarea galeză din grîu fiert, graalul, un fel de colivă dar mult mai rea la gust, s-a transformat în Potirul pe care-l caută şi astăzi o groază de lume. "Păstrătorii Graalului" erau Templierii, cei care aveau suficientă putere de a-şi asigura hrana - fie ea şi săracă! - trupelor proprii, în perioade în care foametea trimitea acasă, în Occident Cruciaţii mînaţi în luptă de mirajul bogăţiilor fără de seamăn ale Ierusalimului. Evident, au existat şi alte ordine cavalereşti, "naţionale", cum ar fi Ordinul Jartierei, al cavalerilor spanioli, un fel de Armor Group. Bogăţiile ordinelor cavalereşti au fost semnificative, la fel cum sumele cîştigate de companiile de securitate în zonele de război sînt considerate uriaşe. Sigur, astăzi, s-a dus vremea soldelor de 500-1000 de dolari/zi, Afganistanul oferind între 3000 şi 9000 de dolari/lună. Însă, la fel cum recruţii din Occident se alăturau Ordinelor cavalereşti, aşa mercenarii de astăzi luptă în Afganistan pentru "un salariu bun", pe care nu-l pot cîştiga în ţara lor de origine, din motive de austeritate, criză sau proastă guvernare. E o temă vastă, însă, pe care o voi dezvolta cu altă ocazie! Ce voiam să spun, de fapt, este că în ciuda relativei "desconsiderări" de care se bucură în media, mercenarii sînt luptători apreciaţi fără de care NICI O ARMATĂ MODERNĂ nu mai funcţionează în teatrele de operaţii! Iraq-ul a fost apogeul. Afganistanul nu face nici el excepţie.

În prezent, în Afganistan sînt înregistrate 52 de societăţi private de securitate, afgane şi internaţionale, acest sector fiind considerat unul înfloritor şi furnizor a zeci de mii de locuri de muncă. Karzai spune că sînt aproximativ 50.000 de persoane care lucrează pentru aceste companii. Andy Bearpark, Director General la British Association of Private Security Companies, a declarat, recent, că cererea pentru astfel de operaţiuni creşte.

Am mai scris despre situaţiile limită şi hărţuirea obraznică la care sînt supuşi "expaţii" din Afganistan - contractori, jurnalişti, lucrători umanitari etc - de agenţii de scuritate şi poliţia din această ţară. Potrivit informaţiilor pe care le deţin, în ultimii 10 ani, de la alungarea talibanilor de la putere, Kabulul a devenit un RAI al corupţiei, iar poliţiştii locali - formaţi de NATO! - au devenit din ce în ce mai îndrăzneţi. Ei percep taxe de protecţie chiar şi de la contractori de securitate afgani, Panjsir, cu permise de port-armă şi documente în regulă, angajaţi la companii înregistrate! Aceşti poliţişti au arestat chiar mercenari de la companii mari de securitate, "expaţi", cu permise de port-armă, licenţe şi scrisori de acreditare de la ISAF şi de la Ministerul afgan de Interne. Companiile afgane de securitate sînt tratate mult mai rău, în funcţie de cine le deţine! Fiecare contract de securitate în Afganistan conţine norme specifice de angajament, însă nici unul nu te protejează în faţa corupţiei structurilor de securitate afgane care par că acţionează după bunul plac. "Legendele urbane" cu 1000 de dolari pe zi, astăzi, în Afganistan sînt doar LEGENDE! "Plăţile generoase" în industrie, pentru 12 luni, se ridică la 120.000 de dolari, adică mai puţin decît cîştigă un colonel de puşcaşi marini sau un angajat al USAID. Sigur, există bonusuri, care depind, însă, de performanţele excepţionale ale mercenarului şi de profitul companiei angajatoare, însă ele sînt ocazionale. Sigur, într-un spaţiu al corupţiei endemice, mercenarul este de preferat poliţistului corupt în procesul de impunere a legii. Numai că, autorităţile afgane îşi doresc retragerea trupelor străine în 2014 şi crearea, "pe repede înainte" a unor forţe de securitate proprii! Operaţiunea decurge greu, din mai multe motive, unul fiind "existenţa" acestor companii de securitate care oferă cîştiguri mai mari decît statul afgan!

Preşedinţia afgană a anunţat încă din octombrie 2010 interzicerea în Afganistan a activităţilor principalelor opt societăţi private de securitate, printre care şi fosta Blackwater. Conform ordinului, preşedintele Hamid Karzai ar fi dorit interzicerea totală a acestora pînă la sfîrşitul anului, relatează AFP. După obţinerea unor contracte importante în zona Kabulului, de către compania deţinută de familia sa, Ordinul a rămas "în coadă de peşte"! Pentru a-şi motiva gestul, Karzai, nu s-a dat în lături de la a acuza PMC-urile de colaborare cu teroriştii, comerţ ilegal de armament şi prostituţie. Karzai - susţinut şi de fostul secretar american Hillary Clinton - a acuzat compania de securitate ArmorGroup că nu şi-a îndeplinit obligaţiile, în 2007 şi 2008, perioadă în care agenţi angajaţi la ambasada Statelor Unite în Afganistan "au frecventat bordeluri". Angajatorul lor "era la curent cu activităţile acestora", a precizat Departamentul de Justiţie, fără a se face referire la latura profesională a muncii prestate! Ambasadorul Statelor Unite la Kabul, Karl Eikenberry, l-a anunţat, însă, pe preşedintele afgan, în februarie anul acesta, că angajarea a încă 25.000 de mercenari suplimentari, de către companiile private de securitate este necesară pentru continuarea proiectelor de dezvoltare în Afganistan, o poziţie căreia Karzai i s-a opus cu fermitate, transmite MEDIAFAX, citînd AFP. Aceste companii, străine sau afgane, lucrează cu forţele internaţionale, cu Pentagonul, cu reprezentanţa ONU, ambasadele, PRT-urile, companiile responsabile cu gestionarea ajutorului internaţional în valoare de miliarde de dolari, cu organizaţiile neguvernamentale şi presa occidentală. Ele asigură în special securitatea convoaielor sau a şantierelor de construcţie din ţară. "Ele reprezintă un sistem de securitate paralel guvernului afgan", care a decis desfiinţarea lor pînă la sfîrşitul anului, precizase Karzai, care a denunţat "corupţia" pe care o generează acestea. "De ce s-ar angaja un tînăr afgan în poliţie cînd poate găsi un loc de muncă la o societate de securitate cu o mare marjă de manevră şi puţină disciplină?", se întrebase el, subliniind salariile atractive acordate de aceste companii.
Tag-uri: Ordin de zi

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN