Secretarul apărării SUA acuză Iranul de amestec în toate problemele din Orientul Mijlociu


IRAN
MONITOR

Riad, 20 apr /BMTF/ - Secretarul american al apărării, Jim Mattis, a vizitat miercuri Arabia Saudită, unde s-a întîlnit cu regele Salman și cu prințul Mohammed bin Salman, ministru al apărării și al doilea în linia de succesiune la tron, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Adresîndu-se presei după dialogul cu înalții oficiali saudiți, Mattis a apreciat că "oriunde te uiți, dacă sînt probleme în regiune, dai de Iran" și că "trebuie să depășim eforturile Iranului de a mai destabiliza o țară și de a mai înființa o miliție de tipul Hezbollah din Liban, dar concluzia e că sîntem pe calea cea bună".

Oficialități americane au afirmat, sub rezerva anonimatului, că discuțiile purtate de Mattis cu conducerea de la Riad s-au referit și la problema Yemenului, unde Iranul susține rebelii houthi. Coaliția internațională condusă de Arabia Saudită este de partea președintelui yemenit Abd-Rabbu Mansour Hadi, pe care încearcă să îl readucă la putere. Sursele agenției Reuters au dezvăluit că Statele Unite iau în considerare o implicare mai puternică în sprijinul aliaților lor din Golf, inclusiv prin serviciile de informații.

Houthi controlează în prezent capitala Yemenului, Sanaa, iar coaliția intervine prin lovituri aeriene. În conflictul din Yemen, care durează de mai bine de doi ani, și-au pierdut viața pînă acum cel puțin 10.000 de oameni și peste trei milioane au fost strămutați. Foametea reprezintă o amenințare permanentă pentru milioane de yemeniți, reamintește Reuters.


Tag-uri: ARABIA SAUDITĂ, IRAN, SUA, YEMEN, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN