Serbia: Vucic anunță investiții în industria de apărare și creșterea exporturilor de armament


SERBIA
MONITOR

Belgrad, 21 apr /BMTF/ - Serbia va investi o parte din economiile realizate la buget în acest an în industria de apărare, a declarat joi prim-ministrul Aleksandar Vucic, care se așteaptă pentru 2017 la o creștere a exporturilor de armament și echipamente militare, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Din cele 480 milioane de euro economisite în primul trimestru, aproape 10% vor fi investite în industria de apărare, a precizat Vucic, cîștigător al alegerilor prezidențiale recente.

Banii vor fi investiți în fabrici noi și în modernizarea celor existente, pe baza cererii în creștere pe piața mondială de armament.

Potrivit lui Vucic, exporturile de armament și de echipamente militare ale Serbiei se vor cifra la 550 milioane de euro în 2017, față de 449 milioane anul trecut.

Serbia exportă arme mici, sisteme de artilerie, rachete, muniții și diverse echipamente, prin intermediul a 173 de firme licențiate, în zeci de țări, printre care SUA, Israel, Canada, Arabia Saudită și Myanmar.

În luna februarie, ministrul adjunct al apărării, Nenad Miloradovic, a declarat că Emiratele Arabe Unite rămîn o piață cheie pentru industria militară a Serbiei, care derulează în prezent în Emirate contracte de circa 220 milioane de dolari.

Economiile la buget au fost generate de reforme structurale și de creșterea gradului de colectare. Deficitul bugetar este prognozat în 2017 la 1,2% din PIB, în scădere față de 2,1% în 2016, iar creșterea economică la circa 3%.

Premierul Vucic a menționat că și armata sârbă, de 28.000 de militari, are nevoie de o modernizare a dotărilor.

Belgradul a achiziționat recent din Rusia șase avioane MiG-29, 30 de tancuri și transportoare blindate, precum și nouă elicoptere de la producătorul european Airbus.

Bugetul pentru apărare ale Serbiei pe 2017 se situează la nivelul a 1,39% din PIB, adică în jur de 503 milioane de dolari.  Tag-uri: ARMAMENT, ÎNARMARE, SERBIA, ZASTAVA, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN