STATUL ISLAMIC LOVEŞTE PE CHAMPS-ELYSEES


PARIS
reporter

Paris, 21 apr /BMTF/ - Doi polițişti și-a pierdut viața, iar altul a fost rănit joi seară în cursul unui schimb de focuri pe celebrul bulevard Champs-Elysées din Paris, agresorul fiind împușcat, au făcut cunoscut surse concordante, cu trei zile înainte de alegerile prezidențiale din Franța. Statul Islamic a revendicat atacul armat. O turistă a fost rănită mai "ușor" de un glonț, potrivit autorităților.

"Autorul atacului de pe Champs Elysées din centrul Parisului este Abu Yussef Belgianul și este unul dintre combatanții Statului Islamic", a declarat SI într-un comunicat dat publicității în cursul nopții de organul său de propagandă Amaq.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, agresorul împușcat este un francez de 39 de ani care făcea deja obiectul unei anchete antiteroriste pentru că și-a manifestat intenția de a ucide polițiști și fusese arestat la 23 februarie, înainte de a fi pus în libertate de justiție în lipsă de probe suficiente. Rămîne deci să se stabilească dacă este vorba despre aceleași individ cu cel numit de SI.

El a fost condamnat în 2005 la 15 ani de temniță pentru tentative de asasinare a unui polițist și a fratelui acestuia, în regiunea Parisului.

Principalii candidați la prezidenţialele franceze, care au defilat joi seară pe platoul de televiziune pentru ultima dezbatere, au denunțat atentatul și și-au exprimat sprijinul pentru forțele de ordine. Marine Le Pen (extrema dreaptă), François Fillon (dreapta) și Emmanuel Macron (centru) și-au anulat ultimele deplasări de campanie prevăzute vineri înainte de primul tur.

Alegerile prezidențiale, foarte indecise, se vor ține pentru prima dată în istoria celei de-a V-a Republici sub regimul stării de urgență, decretat în urma atentatelor de la 13 noiembrie 2015.

Ultimele atentate jihadiste din Franța au avut loc în vara lui 2016. Celebra Promenade des Anglais de la Nisa, pe Coasta de Azur, a fost scena unui atac cu un camion care, la 14 iulie 2016, a intrat în mulțime, omorînd 86 de persoane.

Un polițist și partenera sa au fost uciși, de asemenea, în iunie, într-un atac la domiciliul lor din Magnanville, în regiunea Parisului, devenind simbolul forțelor de ordine vizate cu predilecție de jihadiști.

Potrivit autorităților, un nou atentat a fost dejucat odată cu arestarea, marți, a doi indivizi suspectați că pregăteau o "acțiune violentă" în plină campanie electorală.

Clement Baur, în vîrstă de 23 de ani, și Mahiedine Merabet, 29 de ani, au fost reținuți la ieșirea dintr-un apartament din Marsilia, unde anchetatorii au descoperit un arsenal incluzînd trei kilograme de exploziv de tip TATP, arme, muniție și un drapel al Statului Islamic.Tag-uri: ATAC, FRANŢA, PARIS, STATUL ISLAMIC, TERORISM, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN