Statul Islamic pune paie pe focul din OM


om extins

BMTF, 28 nov - Statul Islamic a revendicat atentatul comis luni în sud-estul capitalei iraqiene Baghdad, în urma căruia cel puţin 17 persoane au fost ucise şi alte 28 au fost rănite, relatează Reuters.

Anunţul a fost făcut prin intermediul agenţiei de propagandă a jihadiştilor, Amaq, care a precizat că atacatorii au fost membri ai Statului Islamic, iar victimele sînt 35 de membri ai grupării paramilitare şiite Forţele de Mobilizare Populară.

În schimb, ministerul iraqian de Interne a anunţat că atentatul a vizat civili aflaţi într-un centru comercial situat la periferia sud-estică a oraşului Baghdad, fără a furniza date oficiale privind numărul victimelor.

Autorităţile iraqiene au precizat că a fost vorba despre doi atacatori, unul fiind împuşcat mortal de către agenţi ai serviciilor de securitate, iar celălalt s-a aruncat în aer. O sursă din cadrul serviciilor de securitate, citată de agenţia naţională de ştiri a Iraqului, a precizat că minimum 17 persoane au fost ucise şi alte 28 au fost rănite în urma atacurilor sinucigaşe din Baghdad.

Atentatul survine la trei zile după ce Statul Islamic a provocat 305 morți într-un atentat de proporții în Peninsula Sinai. Potrivit autorităţilor egiptene, atacul ar fi fost comis de un grup de 25-30 de indivizi care aveau asupra lor steagurile Statului Islamic. Atacatorii au provocat o explozie, iar apoi au deschis focul asupra credincioşilor adunaţi la rugăciunea de vineri la moscheea Al Rawdah, din localitatea Bir Al Abed, la vest de oraşul El Arish. Autorităţile au precizat că 305 de oameni au murit şi alte 128 de persoane au fost rănite.

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a declarat, luni, în cadrul primei întîlniri a 40 de state islamice care fac parte dintr-o coaliţia antiteroristă coordonată de Riyad, că va face tot posibilul să "şteargă terorismul de pe faţa pămîntului". Prima întîlnire a coaliţiei a avut loc în urma colapsului califatului proclamat de Statul Islamic în Iraq şi Syria. Coaliţia include state precum Egipt, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Afghanistan, Uganda, Somalia, Liban, Lybia, Yemen şi Turcia.

Iranul, rivalul regional al Arabiei Saudite, Syria şi Iraq-ul, ambele avînd relaţii cu Administraţia de la Teheran, nu sînt parte din alianţă.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, luni, că ţara sa "ia în serios" ameninţarea reprezentată de Iran prin deţinerea de arme nucleare şi implicarea în conflictul syrian, relatează site-ul agenţiei Anadolu. Potrivit unor surse citate de presa israeliană, Benjamin Netanyahu l-a avertizat pe preşedintele Bashar al-Assad că Israelul se va implica puternic în războiul civil syrian dacă Iranului i se va permite să aibă baze militare în Syria.

Forţele iraniene au luptat alături de militarii syrieni şi ruşi, precum şi de gruparea libaneză Hezbollah, în războiul civil din Syria. Israelul, care a menţinut pînă în prezent o politică de a nu interveni în conflict, se teme de faptul că o victorie a lui Assad şi o înfrîngere a Statului Islamic în Syria va facilita legătura dintre Iran şi Hezbollah.

 


Tag-uri: ARABIA SAUDITĂ, ATENTATE, COALITIE ANTITERORISTA, EGIPT, IRAN, IRAQ, ISRAEL, OM, ORIENTUL MIJLOCIU, STATUL ISLAMIC, SYRIA, Frontline News

Copyright (c) 2013, M-SecurityNews
Realizare: LIDER DESIGN