11 SEPTEMBRIE, RACHETE LA KABUL

BMTF, 11 sep – O rachetă a lovit miercuri un zid al ministerului afghan al Apărării, în apropierea ambasadei americane, în primele ore ale zilei în care se împlinesc a 18 ani de la atentatele antiamericane la la 11 septembrie 2001, scrie Agerpres.

„O rachetă a lovit un zid al complexului Ministerului Apărării, fără să facă victime”, a afirmat purtătorul de cuvînt al Ministerului de Interne, Nosrat Rahimi, într-un comunicat.

Atacul a avut loc imediat după miezul nopţii.

A fost primul din capitala afghană după ce preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat sîmbătă că pune capăt negocierilor purtate cu talibanii privind retragerea trupelor americane.

Aceştia au avertizat marţi că, dacă SUA abandonează tratativele, „vor regreta în curînd”. Aveam două căi de a pune capăt ocupaţiei în Afghanistan, cea a jihadului şi luptelor, şi cea a discuţiilor şi negocierilor. Dacă Trump vrea să stopeze discuţiile, o vom lua pe prima cale şi ei o vor regreta în curînd, a declarat un purtător de cuvînt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

Preşedintele american a declarat luni că, în ce-l priveşte, negocierile cu talibanii sînt moarte, după ce sîmbătă seara anunţase anularea unei întîlniri secrete prevăzute la Camp David cu talibanii pentru finalizarea unui acord negociat de peste un an.

Atentatele de la 11 septembrie 2001 de la New York, Washington şi din Pennsylvania au determinat intervenţia americană în Afghanistan împotriva organizaţiei Al-Qaida, prezentă în ţară, şi a talibanilor aflaţi atunci la putere la Kabul.

Capitala afghană a fost săptămîna trecută ţinta a două atentate, revendicate de talibani, care au făcut numeroase victime, printre care români.