ATENTATE DE WEEK-END ÎN AFGHANISTAN

BMTF, 7 mai – O explozie produsă duminică într-o moschee în provincia Khost din estul Afghanistanului s-a soldat cu cel puţin 17 morţi şi 34 de răniţi, anunţă surse locale citate de agenţia Reuters. Moscheea era folosită şi ca centru de înregistrare a votanţilor pentru alegerile legislative ce vor avea loc în octombrie.

Conform unui responsabil local, explozia a fost aparent provocată de un dispozitiv exploziv ascuns în moschee, nu de un atacator sinucigaş.

Deocamdată nici o grupare nu a revendicat acest atentat, ultimul dintr-o serie de atacuri comise începînd din luna aprilie asupra centrelor de înregistrare a alegătorilor şi care deja par să fi descurajat populaţia să intre în aceste centre. Talibanii, care au cerut localnicilor să nu participe la procesul electoral, au emis o declaraţie în care afirmă că nu au nici o implicare în atentatul de duminică.

Luna trecută, circa 60 de persoane au fost ucise într-un atac sinucigaş asupra unui centru de înregistrare a alegătorilor din capitala Kabul, atentat revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Sîmbătă, un atentat la reşedinţa şefului poliţiei din Kandahar s-a soldat cu cinci morţi, dintre care trei terorişti.

Atacul a început prin detonarea unui autovehicul încărcat cu explozivi, la una din intrările reşedinţei generalului Abdul Raziq. Deflagraţia, în care şi-a pierdut viaţa un terorist sinucigaş, a ucis şi doi poliţişti, a anunţat un purtător de cuvînt al forţelor de ordine. Apoi, doi militanţi au luat cu asalt o altă intrare şi a urmat un schimb de focuri cu gărzile, timp de o oră, pînă cînd cei doi presupuşi talibani au fost ucişi.

Generalul Raziq nu se afla în reşedinţă în timpul atentatului, a precizat purtătorul de cuvînt.