Afghanii votează în Kandahar

BMTF, 27 oct – Zi extrem de dificilă pentru militarii Batalionului 812 Infanterie Protecţia Forţei, dislocaţi la Kandahar. Provincia sudică a Afghanistanului, Kandahar, votează în alegerile parlamentare, la o săptămînă după ce 32 de provincii ale țării au trecut pe la urne.

Întîrzierea votării este rezultatul asasinării șefului poliției din Kandahar, generalul Abdul Raziq, de către insurgenții talibani cu două zile înainte de alegerile naționale. Uciderea lui Raziq, care a fost creditat pe scară largă pentru menținerea stabilității în Kandahar, locul de naștere al talibanilor, a trimis valuri de șoc în întreaga țară.

Oficialii afghani au declarat că au fost desfăşuraţi mii de soldați ai Forţelor Afghane de Securitate pentru a spori moralul alegătorilor. Zia Durani, un purtător de cuvînt al poliției din Kandahar, a declarat că forțele de securitate încearcă să protejeze mai mult de 550 000 de alegători care sînt așteaptaţi să voteze în provincie.

Însă, oficiali din cadrul securităţii au declarat că ar putea exista atacuri ale militanților talibani care încearcă să reimpună legea islamică strictă în Afghanistan după desființarea lor din 2001 de către forțele conduse de SUA.

Alegerile din Afghanistan au fost perturbate de atacurile repetate ale talibanilor și ale Statului Islamic. Ambele grupuri au avertizat afghanii împotriva participării la alegeri și au folosit violența pentru a împiedica oamenii să meargă la urne.

În timpul celor două zile de votare de săptămîna trecută, militanții au lansat 250 de atacuri în întreaga țară, ucigînd cel puțin 50 de persoane și rănind mai mult de 100 de persoane, a afirmat ministerul de interne.

Raziq și şeful intelligenceului din Kandahar au fost uciși pe 18 octombrie, cînd un membru al personalului de gardă al guvernatorului provinciei a deschis focul asupra oficialilor care au părăsit o întrevedere cu generalul Scott Miller.

Miller a scăpat nevătămat, dar un alt general american a fost rănit în atac.