AL DOILEA ATAC LA KUNDUZ

BMTF, 11 iun – Cel puţin 15 membri ai forţelor de securitate din Afghanistan au fost ucişi luni dimineaţa, după ce militanţi talibani au atacat un post de securitate în nordul provinciei Kunduz, au anunţat oficiali afghani, potrivit agerpres.

Incidentul a avut loc în districtul Qala-e Zal, cînd mai mulţi oameni s-au adunat pentru masa de dinainte de răsărit, înainte de a continua postul Ramadanului, a precizat Aminullah Ayaddin, un membru al consiliului de provincie. Zece militari şi cinci poliţişti au fost ucişi.

Cel puţin 28 de poliţişti au fost ucişi într-un atac al talibanilor comis sîmbătă într-o altă zonă a aceluiaşi district.

Între timp, oficiali de la Departamentul pentru Educaţie din Jalalabad, capitala provinciei estice Nangarhar, au fost de asemenea atacaţi luni dimineaţa, primele detalii ale atacului nefiind deocamdată foarte clare.

Preşedintele Afghanistanului, Ashraf Ghani, a declarat joia trecută că forţele afghane de securitate vor suspenda toate „manevrele ofensive” împotriva combatanţilor talibani, exceptîndu-i pe militanţii Statului Islamic (SI), pînă în data de 20 iunie.

Mişcarea talibană a anunţat o încetare a focului pe o durată de numai trei zile, începînd de sîmbătă, care să acopere celebrarea Eid, care marchează sfîrşitul postului Ramadan.

În februarie, Ghani a mai propus un armistiţiu cu talibanii, însă militanţii acestei mişcări încă nu au răspuns la această ofertă. Ei şi-au anunţat ofensiva lor anuală la sfîrşitul lui aprilie, iar numărul de atacuri împotriva forţelor afghane de securitate, centrelor de district şi capitalelor de provincie a crescut de atunci.