ATAC ASUPRA UNUI SEDIU DE PARTID LA KABUL

BMTF, 29 iul – Două persoane au fost ucise, iar candidatul la funcţia de vicepreşedinte al ţării, în tandem cu şeful statului în exerciţiu, Ashraf Ghani, a fost rănit duminică în urma unei puternice explozii produse în centrul capitalei Kabul, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Acest atac, care a avut loc pe o arteră din apropierea Universităţii Ghalib şi Piaţa Shahid, într-o intersecţie, a făcut de asemenea 25 de răniţi, a indicat un purtător de cuvânt al Ministerului afghan de Interne, scrie agenția română de presă.

Imediat după explozie, indivizi înarmaţi au dat năvală în incinta universităţii şi au luat la ţintă biroul principal al candidatului la funcţia de vicepreşedinte Amrullah Saleh.

Saleh, membru al Mişcării Naţionale (Basej-e-Mili), a fost rănit de o schijă metalică înainte de a fi evacuat din biroul său, potrivit aceluiaşi purtător de cuvînt. Sediile acestui partid sînt adiacente celor ale universităţii.

Saleh, care se bucură de o mare popularitate în rîndul minorităţii tadjice, este cunoscut pentru luările sale de poziţie intransigente faţă de talibani şi faţă de alte grupări insurgente islamiste din Afghanistan.

Ashraf Ghani şi Saleh şi zeci de alţi candidaţi şi-au lansat duminică campania lor pentru alegerile prezidenţiale programate pentru 28 septembrie.

Colaboratori apropiaţi ai lui Saleh au declarat pentru postul de televiziune ToloNews că acesta se afla în interiorul clădirii cînd a început atacul, dar între timp a fost evacuat.

Conform canalului media citat, formaţiunea Green Trend ar fi precizat într-un mesaj pe Twitter că Saleh este viu şi nevătămat şi nu a avut de suferit în urma atacului.

Agenţia de presă EFE comunică trei morţi şi cel puţin 25 de răniţi.

Acest atac intervine în prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale din Afghanistan.

Nici o grupare insurgentă nu a revendicat deocamdată atacul, al cincilea comis în luna iulie şi al 15-lea de la începutul anului numai la Kabul, soldate cu cel puţin 80 de morţi şi 550 de persoane rănite.