ATAC SINUCIGAŞ LA KABUL

BMTF, 31 oct – Cel puţin şapte persoane şi-au pierdut viaţa într-un atentat sinucigaş care a vizat un autobuz ce transporta funcţionari, în apropiere de principala închisoare din Kabul, relatează AFP.

Cel puţin alte cinci persoane au fost rănite în acest atac. Autobuzul transporta angajaţi ai închisorii din Pul-e-Charkhi, potrivit purtătorului de cuvînt al poliţiei, Basir Mujahid.

Potrivit lui Abadullah Karimi, ofițer în cadrul închisorii, atacul a avut loc în exteriorul porții închisorii, unde un număr de vizitatori așteptau să treacă un control riguros de securitate înainte de a intra să viziteze rudele încarcerate.

Un Kamikaze s-a deplasat pe jos pe lîngă şirul de oameni, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, Najib Danish. Atacul nu a fost revendicat imediat. Majoritatea atacurilor sinucigaşe comise în ultimele luni în Afganistan au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Cel mai recent atac, similar ca mod de operare – cu kamikaze pierton! – comis în capitala afghană a avut loc luni, cînd un atentator sinucigaş s-a detonat în faţa sediului Comisiei Electorale.

Pe de altă parte, 14 talibani înarmați au fost uciși de forțele de securitate din provincia Kandahar, aseară. Militanții au fost vizați în districtul Maiwand în timp ce desfăşurau “activități distructive și teroriste”, potrivit unui comunicat.

Potrivit comandantului ANA din sudul țării, Corpul de Armată 205 ciocnirile au continuat timp de trei ore, fără să facă victime în rîndul forțelor de securitate și civililor. Corpului de Armată 205 din cadrul Armatei Naţionale Afghane este comandat de general maior EMAM NAZAR, comandantul, care în fiecare zi luptă cu forţele talibane în cele patru provincii din Sudul Afghanistanului.

Corpul 205 al Armatei Naţionale Afghane şi Districtul 404 de poliţie luptă împreună pentru a respinge atacurile luptătorilor talibani şi a păstra zonele eliberate. Aceştia sînt consiliaţi de cei 10 militari români a căror obiectiv principal este generarea unei forte credibile în măsură să susţină reformele Guvernului afghan şi statul de drept.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a recunoscut, marți seară, că forțele afghane au suferit mai mult de 1.000 de victime în august și septembrie ale acestui an.