ATACURI, DIVERSE, ÎN AFGHANISTAN

BMTF, 26 iun – Doi militari americani, membri ai misiunii Resolute Support, au fost ucişi miercuri în Afghanistan, informează misiunea desfăşurată sub comandament NATO.
Identitatea celor doi militari nu a fost dezvăluită deocamdată.
Aceste incident aduce la cel puţin şase numărul militarilor americani din Afghanistan decedaţi în 2019 şi la 65 începînd din ianuarie 2015, potrivit datelor NATO şi ale guvernului american.
Incidentul survine la mai puţin de 24 de ore după ce secretarul de stat american Mike Pompeo a efectuat o vizită neanunţată la Kabul, unde a discutat cu preşedintele afghan Ashraf Ghani despre eforturile pentru menţinerea păcii şi a securităţii în regiune, inclusiv un accord de pace cu talibanii.
Pompeo şi-a exprimat speranţa că se va ajunge la un acord cu talibanii pînă la 1 septembrie, înaintea alegerilor prezidenţiale din Afghanistan. A şaptea rundă de negocieri de pace între SUA şi reprezentanţii talibanilor, în vederea încheierii conflictului început în urmă cu 18 ani în Afghanistan, va începe la 29 iunie.
Aproximativ 20.000 de militari străini, cei mai mulţi dintre ei americani, dar și peste 600 de militari români se află în Afghanistan în cadrul misiunii de antrenare, asistare şi consiliere a forţelor afghane. În 2018, un număr record de 3.804 de civili au fost ucişi în Afghanistan, indica ONU în luna februarie.
Talibanii au ameninţat luni că vor ataca mediile de comunicare afghane dacă acestea nu vor înceta să transmită anunţuri contra grupării insurgente, care în multe cazuri sînt finanţate de guvern sau de forţele de securitate, relatează agenţia EFE.
Presa difuzează materiale în care talibanii sînt „insultaţi şi denigraţi” sub forma unor „anunţuri comerciale”, a afirmat un purtător de cuvînt al talibanilor.
Potrivit purtătorului de cuvînt, dacă instituţiile de presă nu vor îndeplini respectiva cerinţă, vor fi considerate „centre de informaţii ale inamicului şi vor fi atacate ca ţinte militare” în toată ţara.
Atît mediile de comunicare private, cît şi cele de stat difuzează de mai mulţi ani anunţuri plătite de guvern sau de forţele de securitate în care invită cetăţenii să colaboreze cu autorităţile şi subliniază violenţa declanşată de talibani.
Unul dintre aceste anunţuri difuzate pe TV arată un grup de insurgenţi care intenţionau să plaseze o bombă în apropierea unei şcoli. O femeie însoţită de cei doi fii ai săi alertează imediat forţele de securitate, care îi arestează pe talibani. Anunţul se încheie cu mama zâmbitoare după ce a evitat atentatul.
Talibanii au atras atenţia mediilor de comunicare în trecut, iar în ultimii 18 ani de conflict au întreprins numeroase atacuri, unul din cele mai grave avînd loc în ianuarie 2016 contra reţelei de televiziune Tolo, atunci cînd şi-au pierdut viaţa şapte lucrători.
Afghanistanul este considerat unul din statele cele mai periculoase din lume pentru jurnalişti.
În 2018, au murit 20 de ziarişti şi lucrători din mediile de comunicare şi alţi 20 au fost răniţi în incidente legate de exercitarea profesiei. Anul trecut a fost cel mai sîngeros pentru profesioniştii din comunicare, potrivit datelor organizaţiei de susţinere a libertăţii presei din Afghanistan, NAI.
Zece jurnalişti au fost asasinaţi într-o singură zi, pe 30 aprilie, nouă dintre ei într-un atac sinucigaş la Kabul, în timp ce un al zecelea ziarist a fost ucis de persoane necunoscute în provincia Khost (sud-est).