ATACURI TALIBANE ÎN 22 DE PROVINCII ÎN 24 DE ORE

BMTF, 28 oct – Talibanii au organizat atacuri și alte „activități violente” în cel puțin 22 de provincii în ultimele 24 de ore, a declarat Ministerul Apărării de la Kabul, perspectivele de a pune capăt conflictului din țară rămînînd incerte.

Talibanii au organizat atacuri asupra avanposturilor de securitate (FOB) și a punctelor de control ale forțelor de securitate afghane din 22 de provincii în ultimele 24 de ore, dar curajoșii membri ai Forțelor Naționale Afghane de Securitate și Apărare au respins toate atacurile. Forțele de securitate au provocat pierderi grele insurgenților ”, a declarat Rohullah Ahmadzai, un purtător de cuvînt al Ministerului Apărării.

Referindu-se la violența talibanilor, ministrul interimar al afacerilor interne, Massoud Andarabi, a declarat că talibanii pierd oportunitatea oferită de poporul afghan pentru pace.”Aceste atacuri pe care talibanii le-au lansat în Afghanistan indică faptul că talibanii nu folosesc oportunitatea pe care le-o oferă poporul din Afghanistan pentru pace și reconciliere”, a spus Andarabi.

Parlamentarii afghani au avertizat că violența continuă a părților în conflict va afecta eforturile de pace afghane în curs. „Din păcate, atacurile sporite schimbă speranțele oamenilor în dezamăgire”, a declarat Gul Ahmad Noorzad, deputat.

Dar un purtător de cuvînt al talibanilor a spus că „niciodată” forțele talibane nu și-au luat angajamentul de a opri lupta împotriva forțelor de securitate afghane!

Mai multe zone din districtele Nawa și Nad Ali, din sudul provinciei Helmand, au fost eliberate de talibani, într-o operațiune aflată în desfășurare, de către forțele afghane, a declarat miercuri Ministerul Apărării.

Operațiunea a fost lansată luni în districtele Nad Ali și Nawa, precum și în orașul Lashkargah, centrul Helmand-ului, pentru a relua zonele recuperate de talibani în urmă cu două săptămîni, se arată într-o declarație a Ministerului Apărării.

„Peste 100 de luptători talibani au fost uciși și răniți în operațiune”, a spus ministerul.