ATENTAT SINUCIGAŞ ÎMPOTRIVA NDS LA KABUL

BMTF, 26 iul – Cinci membri ai Forțelor Speciale ale Directoratului pentru Securitate (NDS – Riyasat-e Amniyat-e Milli ), principalul serviciu de informaţii afghan, au fost uciși şi alţi cinci răniţi, într-un atac sinucigaș cu maşină capcană împotriva unui convoi al NDS, la Kabul, joi dimineață, au declarat oficialii poliției locale.

Atacul a avut loc la aproximativ ora 5, ora locală (2:30 ora României), după ce un atentator sinucigaș a vizat forțele NDS din zona Bagh-e-Daoud, din PD5 în Kabul, a confirmat purtătorul de cuvînt al șefului poliției din Kabul, Hashmat Stanekzai. „Majoritatea victimelor sunt ofiţeri ai NDS”, a declarat purtătorul de cuvînt al poliţiei. Atentatorul kamikaze s-a aflat „probabil” la bordul unui vehicul umplut cu explozibili, a adăugat el.

Talibanii au revendicat atacul. În luna mai a acestui an, talibanii afgani au cerut populaţiei capitalei Kabul să stea departe de „siturile militare” pe care le-ar putea ataca, pentru „a evita victimele civile”, acuzînd „forţele speciale, NDS (informaţiile afghane) şi alte servicii militare” că se folosesc de civili ca „scuturi umane”.

Atacul survine la două zile după ce o serie de rachete lansate în capitala afghană şi care au provocat panică în rîndul populaţiei. Nici un grup nu a revendicat aceste atacuri.

Direcția Națională de Securitate a fost înființată în anul 2002, imediat după alungarea talibanilor din Kabul, ca agenție principală de informații interne și externe a Republicii Islamice Afghanistan și este considerată succesor al KHAD care a fost organizația anterioară de informații înainte de războiul civil afghan din anii 1996 – 2001.

În timpul alegerilor prezidenţiale afghane, din aprilie 2014, NDS, sub directoratul lui Ramatullah Nabil, a strîns mii de informații care indicau faptul că aliații actualului preşedinte, Ashraf Ghani, au organizat o fraudă electorală masivă.