BOMBARDIER AMERICAN DOBORÎT DE TALIBANI

BMTF, 28 ian – Pentagonul a confirmat luni prăbuşirea unui avion militar în Afghanistan, asigurînd că nu dispune de nici un indiciu că acesta ar fi fost doborît de un tir inamic, relatează AFP, preluată de Agerpres. Bombardierul a fost operat de o companie privată.

„Un Bombardier E-11A american s-a prăbuşit astăzi în provincia Ghazni din Afghanistan”, a transmis pe Twitter un purtător de cuvînt al forţelor americane din Afghanistan, colonelul Sonny Leggett.

Bombardier E-11 sînt aparate de sprijin pentru dronele de recunoaştere şi sînt echipate cu materiale de comunicaţii de mare valoare.

Purtătorul de cuvînt a menţionat că a fost lansată o anchetă pentru a stabili cauzele prăbuşirii.

Demnitari din SUA au indicat mai devreme pentru Reuters sub acoperirea anonimatului că aeronava prăbuşită luni în Afghanistan era un avion militar american de mici dimensiuni şi că se crede că la bordul său se aflau cel mult zece persoane.

Talibanii au anunţat anterior că au doborît luni un avion militar american în provincia Ghazni, din centrul Afghanistanului, toate persoanele aflate la bord pierzîndu-şi viaţa. Zona unde a căzut avionul se află parţial sub controlul talibanilor.

Reprezentanţi ai autorităţilor locale au declarat iniţial că un avion Boeing aparţinînd Ariana Afghan Airlines s-a prăbuşit în zona Sado Khel a districtului Deh Yak din provincia Ghazni, luni, în jurul orei locale 13:10. Unii oficiali au spus că s-ar putea să fi fost un avion militar sau un avion mic privat. Zona presupusului accident este controlată de talibani.

În imaginile postate pe social media de la locul prăbuşirii se poate vedea că epava ar aparţine unui avion Bombardier E-11A.

Prăbușirea bombardierului American survine la cîteva zile după ce un elicopter militar înregistrat pe numele unei companii din Republica Moldova a fost atacat în Afghanistan. Doi membri ai echipajului, de origine ukraineană, au fost răniți.

Eelicopterul tip MI-8, operat de compania aeriana “Aim Air” SRL, a fost atacat în localitatea Kajaki, provincia Helmand, în timp ce efectua o misiune umanitară, transportînd poduse alimentare. Potrivit informațiilor elicopterul a fost atacat cu un aruncător de grenade RPG în timp ce se afla la sol.

La bordul elicopterului se aflau trei membri ai echipajului, între care comandantul și inginerul mecanic originari din Ukraina care au fost ușor răniți, iar copilotul originar din Republica Moldova nu a avut de suferit.

Toți membrii echipajului au fost preluați de un alt elicopter, la bordul căruia se aflau cetățeni moldoveni. Aceștia au transportat la spital persoanele ușor rănite pentru îngrijiri medicale, iar ulterior au fost externați, starea lor de sănătate fiind în afara oricărui pericol.

Pe de altă parte, cel puţin 162 de centre de sănătate dintr-un total de 3.500 au fost distruse sau închise în 2019 în Afghanistan din cauza conflictului armat din ţară, a anunţat un oficial al Ministerului Sănătăţii afghan.

Purtătorul de cuvînt al ministerului, Nezamuddin Jalil, a spus că distrugerea şi închiderea de spitale – în toate zonele ţării – a afectat, potrivit estimărilor, mai mult de un milion de oameni.

În condiţiile în care serviciile de sănătate din Afghanistan se află la cel mai scăzut nivel, mii de afghani cheltuiesc milioane de dolari pe an pentru a se trata în ţările vecine Pakistan, India şi Iran.

Cel puţin 30 de centre medicale au fost nevoite să se închidă în cinci districte din estul provinciei Nangarhar din cauza lipsei de resurse şi medicamente, potrivit lui Suhrab Qaderi, consilierul în această provincie. Qaderi acuză guvernul că nu ia nici o măsură pentru a remedia situaţia.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în total 3.135 de facilităţi în domeniul sănătăţii erau funcţionale în 2018 în Afghanistan.