CATASTROFA CREVEDIA. POMPIERII ÎȘI PLÎNG CAMARAZII, STATUL ÎȘI ASCUNDE SCHELETELE ÎN DULAPURI

BMTF, 28 aug – După exploziile de la Crevedia care au spulberat, prin bomba perfectă, zeci de pompieri profesioniști – mulți dintre ei foști camarazi ai col. Orlando Șchiopu, unul dintre cei mai profesioniști lideri militari pe care i-a avut arma în ultimii ani! – multe sînt vocile care cer să se afle adevărul. MulțI sînt cei care arată cu degetul spre conducătorii intervenției și, în general, accentul cade grăbit spre operațiunile de intervenție și nu spre atentatul cu bvombă pus la cale de oameni de afaceri fără scrupule care conduc, prin intermediul grupurilor de interese, structurile statului eșuat patronat de Iohannis.

Peste 40 de pompieri au fost răniți, unii dintre ei grav, cu șanse infime de supraviețuire, pentru care colegii din țară s-au mobilizat exemplar. Nici o vorbă despre asigurările medicale, despre pensii speciale, despre materialele de proastă calitate achiziționate prin proiecte financiare externe! De cealaltă parte, grupurile de interese politice își ascund scheleții în dulapurile cu prea mult gunoi adunat în ultimii 10 ani!

În raportul preliminar al M.A.I reiese că intervenția fizică asupra incendiului provocat de explozia stațiilor GPL s-a produs la o oră distanță de la producerea primei explozii.

”I. Descrierea evenimentului                                                   

În data de 26.08.2023, în jurul orelor 18:48, în incinta unui operator economic unde se aflau 3 cisterne de transport GPL, s-a produs o explozie urmată de incendiu.

Arderea s-a manifestat cu flacără violentă şi degajare mare de fum la 3 cisterne de transport GPL, autovehiculele din incintă şi imobile alăturate. Ulterior în jurul orelor 20:56, respectiv 21:46 s-au produs alte 2 explozii în aceiași incintă care au determinat propagarea incendiului la mai multe imobile.

Din datele preliminare obținute, obiectivul nu mai deţinea autorizație de securitate la incendiu din data de 30.07.2020 şi are închisă activitatea de la data de 14.10.2020.

Pe timpul unui control de prevenire desfăşurat în anul 2020 la acest obiectiv, s-a constatat utilizarea unei pompe de transvazare a gazului petrolier lichefiat neomologată.

Din primele informații la momentul producerii evenimentului pe amplasament s-au desfăşurat operațiuni de transvazare neautorizate.

II. Măsuri aplicate în gestionarea evenimentului

– la nivel central:

– informarea primului-ministru şi conducerii M.A.I.

– constituirea unei celule de criză la nivelul MAI pentru coordonarea acţiunilor; • monitorizarea şi coordonarea situaţiei din teren prin structura de specialitate a Departamentului pentru Situații de Urgență, care este în permanentă legătură cu celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații de Urgență; – la nivel local:

– începînd cu ora 19:52 la locul evenimentului au fost alocate următoarele resurse: ISU BIF – 14 ASAS, 1 Autospeciala cu roboți, 1ASPA, 1 autoscară, 2 PMA, 7 SMURD B2, 4 UTIM, 1 descarcerare, 1 CBRN, 1 PCM.

ISU DB 6 ASAS, 1 ATPVM, 11 EPA, 2 PMA, 1 microbuz;

– ISU PH – 3 ASAS;

– IGAV-1 elicopter SMURD;

IGPR – 29 de polițiști;

IGJR – 30 de Jandarmi;

SAJ DB-9 echipaje operative;

– deplasarea la fața locului a autorităților administrației publice locale, reprezentanţi – creşterea capacității operaționale la Nivel IV Alertă Roşie la nivelul – activarea Planului roşu de intervenție (19:39) la nivelul ISU DB şi a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dâmboviţa şi Nivel III Alertă Portocalie la Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă Bucureşti-Ilfov; • în urma analizei situației, conducerea intervenției este asigurată de Şeful DSU, inspectorul şef al ISU BIF şi prim-adjunctul inspectorului şef al ISU DB;

de la ITM, Garda de mediu;

a fost emis mesaj Ro-Alert pentru avertizarea populaţiei;

aer comprimat, precum şi pentru înlocuirea/rotirea personalului la locul au fost dispuse măsuri pentru suplimentarea cu rezervă de spumogen şi butelii cu intervenţie;

au fost evacuați preventiv aproximativ 3.000 locuitori;

a fost stabilit un perimetru de siguranță de aproximativ 800 metri faţă de locul intervenției

– activarea mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

III. Concluzii

1. pe timpul intervenției s-au înregistrat 55 victime, astfel:

ca urmare a primei explozii s-au înregistrat 8 victime:

1 persoană decedată

7 persoane rănite, 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni; – ca urmare a celei de a doua explozii s-au înregistrat 47 victime: 3 persoane rănite la UPU Târgovişte

44 la spitale din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme; Din totalul victimelor, 43 cadre din rîndul forțelor de intervenție (dintre care 39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi)..

2. La ora 01.30 51 de persoane sînt încă internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate;

3. Sînt în curs de desfășurare operațiuni pentru identificarea unor capacităţi de tratament în străinătate şi transferul pacienţilor”, se arată în raportul preliminar al M.A.I.

Între timp, au fost identificate capacitățile de tratament din străinătate. Operatorii roboților de intervenție, care au fost arși pe mai mult de 80% din suprafața corpului, au fost primii transferați în afara țării. Din păcate, șansele de supraviețuire sînt minime!

Cu siguranță, intervenția de la Crevedia va fi analizată în detaliu de profesioniști, iar lecțiile învățate vor fi transmise tuturor inspectoratelor județene din țară. Din păcate, capitolul LECȚII ÎNVĂȚATE nu se aplică și la autoritățile statului diluate masiv de grupurile de interese, crimă organizată și agenți străini. Dacă nu se întîmplă CEVA, URGENT, vom rămîne exclusiv la stadiul de țară africană donatoare de orice. Inclusiv de organe! Iar dacă ne punem speranța numai în Dumnezeu, atunci spun: BATĂ-VĂ DUMNEZEU SĂ VĂ BATĂ!