Cetăţenii protejaţi doar 15,58% în prima linie!

 

Pompierii militari din cadrul ISU Semenic au intervenit, în trimestrul 3 al acestui an, în 906 situaţii. Doar în 16 cazuri au intervenit Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, care ar trebui să constituie prima linie de apărare a comunităţilor în caz de dezastre. Mai mari, sau mai mici! Pe timpul intervenţiilor serviciilor profesioniste, au fost asistate 677 persoane (din care 62 copii), a fost salvată o persoană, 24 animale și păsări şi au fost protejate bunuri în valoare aproximativă de 5.877.800 de lei.

Ca urmare a situaţiilor de urgenţă produse în acest trimestru, exceptînd intervenţiile S.M.U.R.D., nu au existat persoane rănite sau decedate. Au fost distruse bunuri în valoare aproximativă de 2.113.030 lei.

La nivel judeţean, în perioada analizată, au fost efectuate 284 de controale pe linia apărării împotriva incendiilor şi pe linia protecţiei civile, care au condus la identificarea a 1092 de deficienţe, din care 55 au fost înlăturate operativ, pe timpul controalelor.

Au fost verificate 12 localităţi, 106 instituţii şi 160 de operatori economici.

Datele au fost furnizate, în cadrul unei conferinţe de presă, de prim-adjunctul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă SEMENIC, lt. Col. George Cozariuc, secondat de col. Corina Braje, şefa acţiunilor de prevenire în cadrul inspectoratului, şi adjunctul şef Centru Operaţional, lt. Anca Balint.

23 de voluntari recrutați în cadrul programului ”Salvator din pasiune” au absolvit cursul de prim-ajutor de bază, iar 2 voluntari au parcurs cursul de prim-ajutor calificat organizat la ISU Timiș. Voluntarii au participat, alături de cadrele inspectoratului la 62 de activități de informare preventivă și educare a populației.

Pregătirea în domeniul situațiilor de urgență a personalului din cadrul autorităților administrației publice județene și locale se realizează pe niveluri de competență, structuri funcționale și categorii de personal, prin participarea la cursuri de pregătire cu scoatere de la locul de muncă, cu o durată de 5 zile. În perioada analizată au fost planificate să participe la astfel de cursuri un număr de 13 persoane, din care doar 2 au fost efectiv prezenți. Şi acum devine interesant, pentru că, de interesat nu îi interesează pe domnii din primării, care îndeplinesc şi rolul de preşedinţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi care, de foarte multe ori, habar nu au ce trebuie făcut într-o situaţie limită. Nu mai vorbesc despre nerecunoaşterea importanţei serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă la nivelul UAT-urilor! Pas! Aşa se face că din 77 de UAT-uri la nivelul judeţului Caraş-Severin, 12 au SVSU-uri funcţionale şi operative! Adică doar 15,58%!!!

SVSU asigură intervenţia pentru stingerea incendiilor, salvarea, acordarea primului ajutor şi protecţia persoanelor, animalelor şi bunurilor periclitate de orice situaţie de urgenţă şi este (sau ar trebui sa fie) mîna dreaptă a primarului. Altfel spus, în cazul apariţiei şi rezolvării unei situaţii de urgenţă pe raza unităţii administrativ teritoriale de care răspunde, edilul are dreptul şi obligaţia legală de a coordona nemijlocit intervenţia serviciului voluntar. Ori, dacă edilul habar nu are, prima intervenţie rămîne o poveste frumoasă. Amenda pentru neparticiparea la cursurile de instruire de la Craiova este de… 25 de lei! Pagubele… milioane!