CROAȚI DIN RS GRAV RĂNIȚI LA KABUL

BMTF, 24 iul – Trei soldaţi croaţi au fost răniţi miercuri la Kabul într-un atentat-sinucigaş cu maşină capcană revendicat de talibani, potrivit unor surse concordante, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Un soldat a fost grav rănit” cînd un kamikaze a luat ca ţintă miercuri dimineaţă vehiculul blindat în care se aflau el şi alţi doi militari croaţi, a declarat presei la Zagreb ministrul croat al apărării, Damir Krsticevic.

„Viaţa sa este în pericol”, a precizat el, adăugând că rănile celorlalţi doi soldaţi croaţi sunt grave, dar că nu le pun vieţile în pericol.

Talibanii au revendicat atacul, afirmînd că unul dintre luptătorii lor a murit ca martir după ce a ucis şi rănit un mare număr de agenţi ai CIA aruncîndu-se în aer într-o maşină plină cu explozivi.

Nici un poliţist sau civil afghan nu a fost rănit în incident, a declarat purtătorul de cuvînt al poliţiei din Kabul, Ferdaws Faramarz, pentru AFP.

Atacul survine la o zi după ce premierul pakistanez, Imran Khan, a anunţat marţi la Washington că se va întîlni cu talibanii la întoarcerea în ţară, pentru a căuta o modalitate de a se pune capăt războiului din Afghanistan care durează de 18 ani.  

Într-un discurs ţinut la sediul centrului de studii United States Institute of Peace, Imran Khan a explicat că a fost contactat de talibanii afghani „în urmă cu cîteva luni”, după victoria sa electorală din iulie 2018, însă fără să îi întîlnească, deoarece Kabulul s-a opus.

În opinia sa, talibanii l-au contactat pentru că el „a susţinut întotdeauna că nu există o soluţie militară” la războiul din Afghanistan.

Aproximativ o sută de soldaţi croaţi sînt desfăşuraţi în Afghanistan în cadrul misiunii Resolute Support a NATO condusă de SUA. Soldaţii coaliţiei ajută la formarea şi la consilierea partenerilor lor afghani.

Violenţele s-au intensificat în ultimele săptămîni în Afghanistan, în contextul în care SUA desfăşoară negocieri cu talibanii în încercarea de a ajunge la un acord de pace după aproape 18 ani de război.

Forţele afghane şi talibanii pretind deseori că au produs pierderi puternice celeilalte părţi. Surse militare afghane afirmă, însă, că pierderile forțelor de Securitate afghan, survenite în confruntările cu insurgența, sînt de aproximativ 1 la 2.