DESPRE RĂZBOI (audio)

BMTF, 12 martie – Acest site nu este despre politică. Este despre război! Despre dezastre, catastrofe, nenorociri. Acest site este despre războinici, luptători, salvatori. Blaga, Lucian Blaga, spunea că “a nu-ţi respecta duşmanul înseamnă a pierde o şansă de a-l învinge”.

Mi-am dat seama că unul dintre marile lipsuri pe care le avem noi, ţine de respectul faţă de adversar! Şi de aici şi eşecurile răsunătoare, în toate domeniile, sau imposibilitatea de a finaliza cu succes o luptă. Ne înecăm la mal. Asta pentru că, în loc să respectăm adversarul, inamicul, duşmanul, noi îl ridiculizăm înainte de a-l cunoaşte. Sigur, demonizarea adversarului, efectul psihologic asupra lui, atunci cînd îi arunci în cap găleţi cu zoaie, îţi favorizează cîştigarea minţilor şi sufletului civililor. Însă, acest lucru funcţionează atunci cînd îl cunoşti pe adversar, cu adevărat.

„Arta Războiului”, al lui Sun Tzu, este considerată una dintre cele mai mari lucrări de strategie militară scrise vreodată. Acest manual de strategie militară ne-a rămas moștenire din China secolului V î.e.n. și conține 13 capitole, fiecare abordînd un anumit aspect al războiului. Sfaturile privitoare la tactici militare și strategii de conducere au inspirat comandanți militari şi politici, directori de mari companii sau oameni obișnuiți care au realizat lucruri extraordinare.

„Dacă îți cunoști inamicii și te cunoști și pe tine, nu vei fi în pericol nici într-o sută de bătălii.” Învăţătură pe care mulţi gîdilitori de politică românească nu îl cunosc, sau îl desconsideră profund. Aud tot mai des, în ultimul timp, tot felul de lucruri despre secretarul general al PSD Codrin Ştefănescu. Din epitetele aruncate pe masa cîrciumilor îţi face impresia că este un monstru peremist care acum manipulează pesedeul. Adică, a foct “în cîrdăşie” cu Vadim Tudor, “un nenorocit de patriot român” care a îndrăznit să rămînă încremenit într-un proiect istoric numit România. Codrin Ştefănescu se face vinovat de acest lucru! Şi mai are un bai! Vorbeşte slobod! Prea slobod pentru pudibonzii analişti ai politicii dâmboviţene, obişnuiţi cu lovituri de palat, de catifea, cu trădări, cu vorbe serpentice rostite în urechile dregătorilor vremelnici, pentru o halva în plus şi un şaşlîc.

Codrin Ştefănescu sare calul! Nu e din filmul ăsta. După cum l-am auzit eu direct, de două ori, la Reşiţa, e un tip care vorbeşte cu subiect şi predicat, spune lucrurilor pe nume, fără ascunzişuri, fără ocolişuri. Remarcile lui sînd dure ca loviturile de mortier. Are curajul, bărbăţia şi, de ce nu, cavalerismul, de a-şi anunţa adversarul că va veni să se urce cu bocancii pe gîtul lui. Ascultaţi discursul său de la Reşiţa şi îmi veţi da dreptate.

Nu discut despre credinţe politice, despre simpatii, antipatii, bine, rău. Doar despre luptători. Eu cred că Codrin Ştefănescu este un războinic veritabil care, dacă nu va muri cu sabia în mînă în faţa oştilor, se va retrage strategic nu înainte de a provoca pierderi însemnate în rînul adversarilor. Ne cam lipsesc astfel de personaje. Cine îl desconsideră ca adversar, nu are ce căuta pe cîmpul de luptă!