DOUĂ ZILE EXPLOZIVE LA JALALABAD

BMTF, 17 iunie – Cel puţin 14 persoane au fost ucise şi alte 45 au fost rănite într-o explozie produsă duminică, la Jalalabad, în faţa biroului guvernatorului provinciei Nangarhar, aflat lîngă Consulatul Indiei, în estul Afghanistanului, a informat o sursă din cadrul forţelor de securitate afghane, relatează Reuters.

Pentru moment, atacul nu a fost revendicat, însă atacatorul i-a vizat pe talibani, pe civili şi pe bătrînii care plecau din complexul în care se află şi biroul guvernatorului, după un eveniment care marca finalul Ramadanului.

Acest nou atac a avut loc în momentul în care talibanii au anunţat duminică că NU vor prelungi armistiţiul de trei zile instituit la sfîrşitul acestei săptămîni, ce acoperă sărbătoarea Eid, care marchează sfîrşitul postului Ramadanului, şi că intenţionează să reia de luni luptele, relatează AFP.

Sîmbătă, 36 de persoane au fost ucise într-un atentat sinucigaş cu bombă comis tot în provincia Nangarhar, într-un loc unde se sărbătorea finalul Ramadanului şi a doua zi a încetării focului între militanţii talibani şi trupele guvernamentale, atentat revendicat de Statul Islamic din Khorashan.

În jurul orei (locale) 17:30, în localitatea Ghazi Amanulah Khan din districtul Rodat, un insurgent sinucigaş care se deplasa pe jos şi-a detonat explozivii între un grup de talibani şi civili care se reuniseră pentru a sărbători încetarea focului, a declarat agenţiei spaniole de presă un purtător de cuvînt al guvernului provincial.

Printre victime se numără combatanţi talibani, membri ai trupelor de securitate şi civili. Atentatul survine în a doua zi a încetării focului între militanţii talibani şi trupele guvernamentale, în baza căreia autorităţile afghane au permis vineri intrarea a mii de combatanţi talibani în zonele controlate de armata afghană.

Provincia Nangarhar este principala bază din Afghanistan a Statului Islamic, care a revendicat acest atentat printr-un comunicat difuzat de către agenţia sa Amaq pe reţeaua mesageriei Telegram.

Pe de altă parte, talibanii au anunţat duminică că NU vor prelungi armistiţiul de trei zile instituit la sfîrşitul acestei săptămîni, ce acoperă sărbătoarea Eid, care marchează sfîrşitul postului Ramadanului, şi că intenţionează să reia luptele după încheierea acestuia, relatează AFP.

Preşedintele afghan Ashraf Ghani a anunţat sîmbătă prelungirea armistiţiului de către forţele guvernamentale şi le-a cerut talibanilor să facă acelaşi lucru.