FRONTLINE

BMTF, 18 mai – În războiul hibrid, jurnaliştii se află în tranşee, în prima linie, chiar dacă sînt, sau nu, conştienţi de implicarea în război şi dobîndirea calităţii de ŢINTE, sau decid să se implice în lupte.

Un tribunal ukrainean a decis joi, două luni de arest preventiv în cazul unui jurnalist şi responsabil al agenţiei de presă publice ruse Ria Novosti în Ukraina, acuzat în această ţară de înaltă trădare, relatează presa ukraineană, citată de AFP, preluată de Agerpres.

Jurnalistul Kirilo Vişinski, care conform relatărilor din mass-media are dublă cetăţenie, rusă şi ukraineană, a fost reţinut la începutul săptămînii după ce autorităţile ukrainene au percheziţionat birourile din Ukraina ale Ria Novosti şi ale Russia Today (RT), o altă instituţie media rusă.

Potrivit Serviciului de Securitate al Ukrainei, care a efectuat percheziţiile, respectivele insitituţii media au fost folosite de ţara agresoare în cadrul unui război informaţional hibrid împotriva Ukrainei.

În vîrstă de 51 de ani, Kirilo Vişinski riscă pînă la 15 ani de închisoare. El a lucrat pentru media ukrainene înainte de a deveni în urmă cu cîţiva ani corespondentul televiziunii publice ruse Rossia şi de a trece apoi la Ria Novosti.

În Turcia, jurnalistul de investigaţie proeminent Ahmet Sik, care a petrecut 430 de zile în detenţie şi a fost condamnat pentru ”terorism” luna trecută, a anunţat joi că va candida în alegerile parlamentare anticipate din iunie în Turcia.

Sik, un vechi critic al guvernului, a declarat pe contul său de Twitter că şi-a dat demisia din postul de corespondent al ziarului Cumhuriyet pentru a candida pentru un loc pentru Istanbul din partea Partidului Democrat Popular (HDP) de stînga, prokurd. „Candidez pentru a sparge tăcerea (…) şi a cîştiga împreună cu oamenii noştri care doresc o viaţă ce a fost amînată prea mult”, a declarat Sik, citînd de asemenea „toţi politicienii, jurnaliştii, studenţii şi avocaţii care au fost băgaţi la închisoare”.

Sik a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare în aprilie pentru a fi ajutat o organizaţie teroristă. El a fost eliberat din detenţia dinaintea procesului în martie, dar nu s-a întors în închisoare şi a făcut apel împotriva verdictului.

Autorităţile turce au încarcerat numeroşi jurnalişti de la lovitura de stat eşuată din iulie 2016, susţinînd că ei – la fel ca mulţi alţi academicieni, funcţionari publici şi activişti civici – au legături cu clericul Fethullah Gulen, stabilit în Statele Unite şi acuzat de guvern de orchestrarea puciului.

În acelaşi timp, preluarea celui mai mare grup media din Turcia, Dogan, de către conglomeratul rival Demiroren, pentru o sumă de 919 milioane de dolari, a fost finalizată. Grupul de presă Dogan deţine în România postul de televiziune Kanal D.

Holdingul Demiroren, considerat proguvernamental, preia astfel o agenţie de ştiri, cîteva dintre cele mai mari cotidiane din ţară, un cotidian de limbă engleză, postul local afiliat CNN, precum şi cîteva canale sportive şi de divertisment.

Din holdingul Demiroren fac parte reţele de distribuţie de gaz şi un mall. Grupul a achiziţionat în ultimii ani două cotidiane, cunoscute ca abţinîndu-se de la critici împotriva guvernului.

Grupul media Dogan a încercat să-şi păstreze independenţa faţă de guvern, chiar dacă s-a confruntat cu presiuni tot mai mari, într-o ţară unde zeci de jurnalişti se află în spatele gratiilor.

Un număr de manageri şi de reporteri de la Dogan media fie au demisionat, fie au fost concediaţi în urma anunţului din martie privind vînzarea grupului.