GARDA OFENSIVĂ ŞI BLACK SEA SICH

În regiunea Odessa, centrele de recrutare a voluntarilor lucrează non stop, iar anunţurile recrutorilor amintesc de anii 50 şi de un Vietnam nu prea îndepărtat. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Ukrainei, astăzi, 14 februarie 2023, au fost primite peste 27.000 de cereri de înrolare în „Garda Ofensivă”, o brigadă de asalt a Ministerului de Interne. Serviciul de presă al Consiliului orașului Odessa transmite că peste 15.000 dintre acestea provin din partea voluntarilor din regiunea Odessa şi cele învecinate. Doritorii completează doar un chestionar şi sînt înrolaţi în Brigada de Asalt GARDA OFENSIVĂ, din raioanele Kiev şi Suvorovskovo.

Astfel de acţiuni au loc în toate regiunile Ukrainei.

Rodion Abashev, șeful Administrației Regionale de Stat Izmail, a lansat un apel către cetăţenii cu vîrste între 18 şi 60 de ani, din oraşul de la Dunăre, să se înroleze în formaţiunile militare existente sau cele ce vor fi constituite pentru a lupta cu trupele ruse. Într-un mesaj transmis locuitorilor oraşului, prin intermediul unui grup local de pe o reţea de socializare, Abaşaev cere bărbaţilor apţi de luptă se se prezinte la Centrul Teritorial Izmail de Echipare şi Suport Social pentru înrolarea într-un batalion de puşcaşi ce este în curs de formare în regiunea Odessa. Potrivit lui Abaşaev, batalionl, denumit Black Sea Sich va înrola 600 de recruţi voluntari din regiunea Odessa în vederea demarării pregătirii de luptă şi instrucţiei. Abaşaev spune că Black Sea Sich va fi primul batalion format la standard NATO şi echipat de armatele partenere occidentale. Armamentul va fi, de asemenea, provenit din ţările NATO, iar instructorii sînt occidentali. Şeful Administraţiei Regionale de Stat îndeamnă voluntarii din Ismail să solicite expre la înrolare să facă parte din Batalionul de Puşcaşi Black Sea Sich.

Cel mai mediatizat instructor civil al voluntarilor ukraineni a fost, pînă zilele trecute, PMC MOZART, cînd Şeful Companiei, Andy Milburn, a anunţat, într-o postare pe Instagram, că Mozart, pur şi simplu dispare din Ukraina. „Asta nu înseamnă că vom pleca, ci doar vom schimba denumirea. Misiunea continuă”, a spus Milburn. O mare parte dintre voluntarii ukraineni ce luptă, în prezent cu trupele ruse dislocate pe teritoriul Ukrainean, sînt pregătiţi de companii militare private ce au în componenţă foşti militari profesionişti de elită, sau foşti lucrători ai diverselor instituţii de implementare a legii. Grupul Mozart, ce activa cu prcădere în Regiunile Odessa şi Nikolaev, a fost doar una dintre companiile de profil occidentale ce acţionează în Ukraina pentru pregătirea de luptă a voluntarilor şi acordarea de asistenţă civililor din zonele afectate de război.

Conducerea militară a Ukrainei speră ca toate noile batalioane de voluntari să fie pregătite pentru viitoarea contraofensivă ukraineană, ce se va baza pe militari bine pregătiţi, echipaţi la standard NATO, armament şi tehnică de uktimă generaţie. Alături de tancurile germane şi rachetele americane de înaltă precizie, dronele ukrainene Raybird-3 fac parte din categoria armelor de uktimă generaţie, necesare militarilor ukraineni să cîştige războiul. Raybird-3, sînt capabile să parcurgă pînă la 2.500 de kilometri, zburînd în spatele liniilor inamice şi funcţionînd în pofida războiului electronic – a anunţat, astăzi, ministrul pentru transformare digitală din Ukraina, Mihailo Fedorov. Potrivit acestuia, drona Raybird-3 este proiectată pentru misiuni de recunoaştere pe distanţe lungi, principalul avantaj pe care îl are fiind legat de durata de zbor de 18-24 de ore. Acest tip de dronă zboară la o altitudine de pînă la 4.500 metri şi are o autonomie de zbor de 2.500 de kilometri. Astfel, drona poate efectua misiuni de recunoaştere survolînd spaţiul din spatele liniilor inamice pe o distanţă de 1.200 de kilometri şi are suficient timp pentru a reveni la punctul de lansare. „Raybird-3 a avut rezultate bune în timpul contraofensivei din regiunea Harkiv.