JANDARMI ROMÂNI ÎN AFGHANISTAN. DRAPEL DECORAT

BMTF, 26 feb – 17 jandarmi români au pleat marţi, pentru o perioadă de şase luni, în Afghanistan, unde vor participa la NATO Training Mission (NTM-A), asigurînd misiuni de instruire pentru forţele locale de ordine, potrivit unui comunicat.

La ceremonia de plecare, care a avut loc la sediul Jandarmeriei Române, au fost prezenţi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, alături de alţi oficiali MAI, precum şi familiile celor ce vor participa la misiune.

„Sînt 23 de jandarmi care vor asigura misiune de suport în Afganistan. Astăzi pleacă 17 dintre ei, următorii vor pleca în următoarele trei săptămîni, pe măsură ce obţin avizul la informaţii clasificate de tip NATO. Vor asigura o misiune de instruire pentru forţele de ordine afghane, se vor alătura în Afghanistan forţelor de asigurare a păcii, printre care şi forţele Ministerului Apărării Naţionale şi în aceste şase luni vor fi cazaţi în baza militară din Kabul”, a declarat Carmen Dan.

Ministrul a adăugat că această misiune este o dovadă că Jandarmeria Română este apreciată pentru ceea ce face şi pentru expertiza pe care o oferă pe plan internaţional.

„Pentru mine este o mîndrie şi o onoare şi mă bucur că astăzi am putut fi alături de ei pentru a le ura misiune uşoară şi să se întoarcă sănătoşi acasă la familii şi la colegi. Şi mă bucur şi că, în pofida tuturor momentelor dificile pe care le-am traversat, cel puţin în ultimele şapte luni de zile, însuşi domnul preşedinte Iohannis a înţeles cît este de importantă reprezentarea Jandarmeriei în teatrele de război şi a aprobat prin hotărîre de CSAT deplasarea acestui contingent de expertiză în Afghanistan, asta raportat la celelalte acţiuni (…) care au ca obiectiv de a afecta imaginea Jandarmeriei Române şi vă amintiţi demersurile făcute inclusiv în plan internaţional pentru a fi retrasă Jandarmeria din teatrele de război şi chiar de a fi desfiinţată”, a susţinut ministrul de Interne, potrivit Agerpres.

Cadrele acestui contingent au participat la diferite cursuri şi programe de pregătire şi au parcurs mai multe probe de verificare a cunoştinţelor de specialitate, de cunoaştere a limbii engleze, un examen psihologic şi teste medicale.

Pînă la acest moment, Jandarmeria Română a dislocat 10 contingente pe timpul misiunii NATO din Afghanistan. Concomitent, Jandarmeria participă la nouă misiuni sub egida UE, ONU şi OSCE.

Tot astăzi, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat decretul de decorare a Drapelului de luptă al Batalionului 812 Infanterie „Bistriţa”.

Astfel, în semn de recunoaştere a faptelor deosebite săvîrşite pe timpul îndeplinirii misiunilor militare, pentru rezultatele importante obţinute în procesul instruirii şi al pregătirii profesionale, Preşedintele României a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit”în grad de Comandor cu însemn de război, pentru militari, Drapelului de luptă al Batalionului 812 Infanterie „Bistriţa”, specifică Departamentul Comunicare Publică al Preşedinţiei României.