JURNALIST RĂNIT LA KABUL

BMTF, 2 iun – O serie de trei explozii consecutive a lovit duminică dimineaţă un autobuz la Kabul şi apoi membri ai serviciilor de salvare sosite la faţa locului, ucigînd o persoană şi rănind alte 17, dintre care un jurnalist afghan, au anunţat autorităţile, citate de France Presse.

„La 7.50 (3.20 GMT), a avut loc prima explozie a unei bombe magnetice plasate sub un autobuz ce transporta oficiali de la Universitatea din Kabul”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvînt al Ministerului de Interne, Nasrat Rahimi.

„Un moment mai tîrziu, alte două bombe artizanale au explodat în aceeaşi zonă”, în timp ce forţele de securitate şi serviciile de salvare au ajuns la faţa locului.

Aceste atentate nu au fost revendicate imediat, dar ele survin după ce vineri cel puţin patru afghani au fost ucişi în capitala afghană în explozia unei maşini-capcană care viza un convoi militar străin.

Deflagraţia s-a produs în jurul orei locale 08:40 (04:10 GMT) atunci cînd un automobil încărcat cu explozibil a percutat convoiul militar respectiv, care se afla în estul capitalei Kabul, a indicat purtătorul de cuvânt al MAI afgan, Nasrat Rahimi.

Deocamdată nu se cunoaşte dacă printre victimele atacului se găsesc şi militari străini. Misiunea NATO în Afghanistan, Resolute Support, nu a făcut nici un comentariu după acest atac.

Însă, potrivit EFE, care stabileşte bilanţul atacului la cinci morţi şi şapte răniţi, patru dintre răniţi ar fi militari ai NATO. Aceiaşi agenţie de presă informează că atacul a fost revendicat de talibani, într-un comunicat postat de purtătorul de cuvînt al mişcării, Zabihullah Mujahid, care a confirmat că a fost vorba despre un atentat sinucigaş cu maşină-capcană asupra a două vehicule ale ”invadatorilor”.

Atentatul a avut loc a doua zi după un alt atac sinucigaş comis în faţa Universității de Apărare din Kabul, acţiune revendicată de gruparea Statul Islamic şi soldată cu cel puţin şase morţi.

Cel puţin şase persoane şi-au pierdut viaţa şi alte şase au fost rănite joi într-un atentat sinucigaş comis la intrarea într-un centru de instruire militară.

Potrivit unui oficial, care a vorbit sub rezerva anonimatului, atacatorul a detonat explozibili pe care îi avea asupra sa după ce nu a reuşit să intre în Universitatea de Apărare Naţională Marshal Fahim, la vest de Kabul.

Explozia a avut loc în timp ce cadeţii ieşeau din colegiu, care este una dintre principalele academii de instruire a ofiţerilor din Afghanistan.