JURNALISTĂ ÎMPUŞCATĂ ÎN MUNTENEGRU

BMTF, 9 mai – O jurnalistă de investigaţie a fost împuşcată marţi în picior în Muntenegru de un atacator necunoscut, într-o nouă agresiune împotriva sa, a indicat poliţia muntenegreană, citată de France Presse, scrie Agerpres. Olivera Lakic a fost rănită cu un glonţ în piciorul drept, dar viaţa sa nu este în pericol.

Jurnalista i-a spus redactorului şef al cotidianului Vijesti, Mihajlo Jovovic, că un bărbat a venit în faţa locuinţei sale din Podgorica şi a împuşcat-o în picior, în timp ce alţi doi au luat-o la fugă.

Acesta este al doilea atac împotriva jurnalistei în decurs de o lună. Totodată, cu şase ani în urmă, ea fusese atacată în faţa locuinţei sale de indivizi necunoscuţi care au lovit-o în cap.

Poliţia a blocat străzile principale din Podgorica în speranţa de a prinde agresorul.

Luna trecută, o bombă a explodat în faţa locuinţei unui jurnalist cunoscut în Bijelo Polje, nordul ţării.

UE, la care Muntenegru speră să adere la orizontul anului 2025, precum şi organizaţii internaţionale din domeniul apărării drepturilor omului au insistat ca toate aceste atacuri să fie investigate.

Însă nici moartea jurnalistului Dusko Jovanovic în 2004 şi nici una din cele peste 12 de agresiuni împotriva jurnaliştilor muntenegreni din ultimii 15 ani nu au fost elucidate.

În Slovacia, asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak în luna februarie a dus la o criză politică şi la căderea guvernului prim-ministrului Robert Fico.