Jurnaliști atacați de forțele de securitate

BMTF, 31 ian – Șapte jurnaliști și personal media care lucrează pentru televiziunea locală kurdă NRT au fost atacați și reținuți pentru cîteva ore, sîmbătă 26 ianuarie a.c., în timp ce urmăreau şi înregistrau un protest împotriva unei baze militare turcești din orașul Shaladze, aflat în regiunea kurdă a Iraqului.

Echipamentul a fost confiscat și biroul NRT din orașul Duhok, centrul regiunii, a fost închis.

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor se alătură sindicatului jurnaliștilor din Kurdistan (KJS), condamnînd atacul și solicitînd autorităților respectarea libertății de informare în regiune.

Potrivit KJS, evenimentele au avut loc în timpul protestelor împotriva bombardamentelor turcești care au avut ca rezultat 5 victime și mulți răniți. NRT a raportat că protestatarii au atacat baza turcă „care a ripostat cu focuri de armă împotriva protestatarilor și a utilizat blindate”. Cel puțin o persoană a decedat.

NRT a fost o țintă frecventă a guvernului regional din Kurdistan și a forțelor de securitate aflate sub controlul său, din cauza reportajelor critice în ultimii ani. Echipele și birourile sale au fost vizate frecvent.

Şi în Venezuela, potrivit Sindicatului naţional al angajaţilor din presă (SNTP), Rodrigo Perez şi Gonzalo Pérez Barahona, jurnaliştii chilieni arestaţi marţi seara în apropierea palatului prezidenţial Miraflores din Caracas, au părăsit Venezuela la ora 19.20 (23.20 GMT) la bordul unui zbor al companiei Copa Airlines, cu escală în Panama.

Rodrigo Pérez şi Gonzalo Barahona, care lucrează pentru postul de televiziune chilian TVN, au fost arestaţi marţi seara de membri ai securităţii prezidenţiale împreună cu doi jurnalişti venezueleni. Aceştia, Mayker Yriarte şi Ana Rodriguez, de la canalul TV digital VPI, au fost eliberaţi în cursul dimineţii.

Doi jurnalişti francezi, Pierre Caillet şi Baptiste des Monstiers, reporteri ai emisiunii ”Quotidien” pentru canalul TMC, au fost de asemenea, arestaţi marţi de autorităţile venezuelene în apropiere de palatul prezidenţial în timp ce filmau clădirea, potrivit unor surse diplomatice.