LUPTE ÎN KANDAHAR

BMTF, 17 feb – Kandaharul, “perla coroanei” pentru talibani, este mereu luat cu asalt de aceştia în încercarea de a slăbi şi pune în dificultate Forţele de Securitate Afghane, ANA, forţele de poliţie şi FOS. Acestea sînt instruite, consiliate şi îndrumate şi de specialişti români, în cadrul TAAC-S. La Centrul Regional de Pregătire Militară din Kandahar, de exemplu, românii îi specializează pe militarii ANA care dobîndesc cunoştinţe aprofundate în infanterie, geniu, prim-ajutor, artilerie şi dezamorsare dispositive explosive. Majoritatea acestor cunoştinţe sînt transmise de către cei 10 instructori militari români din cadrul Echipei de Consiliere.

Evoluţia în bine se vede de la rotaţie la rotaţie!

În această dimineaţă, cel puțin 20 de militanți afiliați talibanilor și ISIS Khurasan au fost uciși, în timpul unor operațiuni separate, desfășurate în provinciile sudice Kandahar și Nangarhar.

Potrivit unor surse militare, forțele speciale afghane au efectuat un raid în zona Band-e Timor din Kandahar, ucigînd 15 luptători talibani și distrugînd o mică ascunzătoare de arme și materiale pentru fabricarea dispozitivelor explozive.

O lovitură aeriană din districtul Khogyani din provincia Nangarhar a ucis 5 luptători ISIS-K.

Forțele speciale afghane au efectuat, de asemenea, un raid în districtul Sherzad și au distrus cinci ascunzători de hașiș în valoare de peste 1000 de euro, au adăugat sursele.

Operaţiunile s-au desfăşurat în timp ce o explozie declanșată de un dispozitiv exploziv improvizat în sudul provinciei Kandahar a ucis cel puţin trei civili, între care un copil.

Șeful poliției provinciale, generalul Tadin Khan, a declarat într-un comunicat că incidentul a avut loc în vecinătatea districtului Daman.