MARȚI: ZECI DE MORȚI ÎN NANGARHAR ȘI KABUL

BMTF, 12 mai – Zeci de oameni au fost ucişi sau răniţi într-un atac-sinucigaş care a avut loc marţi dimineaţa în timpul unei ceremonii funerare în estul Afghanistanului, a anunţat un purtător de cuvînt al guvernului local, informează AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei Nangarhar, în jurul orei locale 11:00, un kamikaze a detonat explozivii pe care îi avea asupra sa în timpul unei ceremonii funerare, 40 de persoane fiind ucise sau rănite în timpul atacului.

Potrivit lui Zaher Adel, purtătorul de cuvînt al spitalului din Jalalabad, capitala provinciei Nangarhar, „12 cadavre şi 56 de răniţi au fost aduşi la spital”.

Atacul a vizat o ceremonie funerară organizată pentru un comandant al poliţiei locale.

Situată lîngă frontiera cu Pakistanul, provincia Nangarhar, una dintre cele mai instabile din Afghanistan, este unul dintre bastioanele talibanilor şi grupării Statul Islamic (SI). Forţe străine şi afghane, precum şi talibanii, luptă aici de ani de zile împotriva SI.

Chiar dacă jihadiştii din SI au fost respinşi mai la nord şi efectivele lor au fost puternic reduse, ei rămîn capabili să întreprindă atacuri în centrele urbane.

Tot în această dimineață, cel puțin cinci persoane au fost ucise, între care trei femei, un copil și un membru al forțelor de securitate afghane, iar alte patru au fost rănite într-o explozie în apropierea unui spital din zona Dasht-e-Barchi din PD13, în vestul Kabulului. Din primele informații, un atentator sinucigaș s-a detonat în fața clădirii care a fost luată cu asalt de un grup insurgent.

În spatele spitalului există o casă de oaspeți, iar străinii stau acolo, iar atacatorii încearcă să intre în casa de oaspeți prin spital, au declarat surse de securitate pentru TOLOnews.

Deși instituțiile de securitate nu oferă informații despre numărul atacatorilor, un martor ocular a spus că există trei și sunt în uniforme militare.

Talibanii au respins implicarea lor în atac.