NOUĂ ZILE DE NEGOCIERI CU TALIBANII: 30 DE MORȚI ÎN 24 DE ORE!

BMTF, 22 sep – Un copil a fost ucis în PD8, iar alți trei civili au fost răniți în PD5, în două explozii provocate de mine magnetice în Kabul, luni dimineață, potrivit poliției din Kabul.

Nici un grup, inclusiv talibanii, nu a revendicat încă explozia.

Pe de altă parte, cel puțin 29 de membri ai forțelor de securitate au fost uciși în confruntări armate, în diferite părți ale țării, în ultimele 24 de ore, pe fondul cererilor de încetare a focului la nivel național și a eforturilor de la Doha pentru a începe negocieri față în față între delegațiile ambelor părți.

Ciocnirile au avut loc între forțele de securitate afghane și talibani în provinciile Balkh, Kandahar, Takhar și Kapisa.

Cel puțin șase soldați ai armatei și trei polițiști au fost uciși și alți patru au fost răniți într-un atac taliban în provincia nord-estică Takhar duminică seara, a declarat o sursă de securitate.

Atacul a avut loc în satul Naw Abad din districtul Dasht-e-Qala într-un atac taliban împotriva forțelor de securitate, a declarat sursa.

„Ciocnirile s-au încheiat după o oră și talibanii au suferit și victime în ciocniri, dar nu există încă informații exacte”, a spus sursa.

Între timp, cel puțin opt membri ai forțelor de securitate au fost uciși într-o confruntare cu talibanii din districtul Tagab, provincia Kapisa, au spus surse. Poliția Kapisa a declarat că ciocnirea a început duminică după miezul nopții și a continuat pînă luni dimineață.

În provincia nordică Balkh, talibanii au atacat luni dimineață un avanpost al Direcției Naționale de Securitate (NDS) din districtul Hewad din provincie, a declarat purtătorul de cuvînt al guvernatorului provincial, Munir Ahmad Farhad.

Farhad a spus că cinci membri ai forțelor de securitate din avanpost au fost uciși și alți trei au fost luați captivi de talibani.

Surse au declarat că ciocnirea a continuat mai mult de două ore. Talibanii nu au comentat acest atac.

Talibanii au atacat, de asemenea, duminică seară un avanpost de securitate afghan din districtul Maroof din provincia Kandahar din sud, ucigînd șapte membri ai forțelor de securitate afghane, potrivit purtătorului de cuvînt al poliției provinciale Jamal Barikzai.

El a spus că și talibanii au înregistrat victime în atac.

Creșterea violenței vine pe fondul eforturilor depuse de echipa de negocieri a Republicii Islamice Afghanistan, la Doha, pentru a începe discuții directe cu talibanii. Cele două părți au ținut patru întîlniri în format restrîns, în ultimele nouă zile.