Pacea de la Doha, pe teren

BMTF, 8 dec – O mașină capcană, VBIED, a explodat în apropierea Cartierului General al poliției din districtul Daman și a complexului guvernatorului din sudul Kandaharului, rănind peste 30 de persoane – dintre care cel puțin 22 de civili – precum și pe comandantul poliției, potrivit oficialilor locali. Districtul Daman, din Kandahar, se află în aria de responsabilitate a militarilor români dislocați în sudul Afghanistanului, în present Batalionul PF Lions Gate.

Cel puțin nouă polițiști, inclusiv comandantul Abdul Wadoud, doi angajați ai Direcției Naționale de Securitate (NDS), șapte angajați la sediul guvernatorului districtual și cel puțin alți 15 civili au fost răniți în explozie, a declarat Bahir Ahmadi, purtătorul de cuvînt al guvernatorului provincial.

Clădirea sediului poliției a fost deteriorată în explozie.

Nici un grup insurgent, inclusiv talibanii, nu și-a asumat încă responsabilitatea atentatului, însă zona este infiltrate periodic de forțele talibane.

Atacul survine după ce un atentator sinucigaș aflat la volanul unui Humvee, a fost ucis de forțele de Securitate afghane, în Districtul Zherai din Kandahar, luni după-amiază, înainte ca acesta să se detoneze la intrarea într-un complex al forțelor de Securitate.

Atacurile talibane și ale Statului Islamic au provocat sute de morți în rîndul civililor, în ultimii trei ani. În același timp, însă, și înteţirea atacurilor aeriene americane în Afghanistan în timpul mandatului lui Donald Trump a provocat o ”creştere masivă” a numărului de victime civile începînd cu 2017, potrivit unui studiu dat publicităţii luni, informează marţi AFP, preluată de Agerpres.

SUA au decis în 2017 să ridice restricţiile impuse pînă atunci forţelor americane din Afghanistan pentru întreprinderea de atacuri aeriene împotriva talibanilor, „ceea ce a dus la o creştere masivă a numărului de victime civile”, se arată în acest studiu al Institutului Watson pentru relaţii internaţionale din cadrul Universităţii Brown, statul Rhode Island.

Între 2016, ultimul an al administraţiei Obama, şi 2019, ultimul an complet al administraţiei Trump, numărul de civili ucişi în atacuri aeriene a crescut cu 330%, precizează documentul, care se bazează pe cifre ale misiunii ONU în Afghanistan.

Numai în 2019, circa 700 de civili au fost ucişi în bombardamente, cel mai ridicat bilanţ anual după 2001 şi 2002, primii ani de război în Afghanistan, potrivit studiului.

„SUA şi-au înteţit atacurile aeriene pentru că, pe de o parte, aveau mai puţine trupe pe teren, dar şi pentru că au considerat că aceasta este eficient pentru aducerea duşmanului la masa negocierilor”, a notat Neta Crawford, codirectoarea proiectului „Cost of War” de la Universitatea Brown.

Astfel, au fost mai multe bombe lansate în 2018 şi 2019 decît în vîrful prezenţei militare americane în Afghanistan în 2011, a adăugat ea.

După acordul de pace semnat între SUA şi talibani în februarie 2020, armata afghană este cea care şi-a sporit atacurile aeriene pentru a face presiuni asupra talibanilor. De atunci, forţele aeriene afghane au făcut „mai multe victime civile ca niciodată în istoria lor”, subliniază studiul.

În timpul primelor şase luni ale acestui an, 86 de civili afghani au fost ucişi şi 103 au fost răniţi în atacuri aeriene ale armatei afghane. În trimestrul trei, în timp ce guvernul afghan şi talibanii purtau negocieri la Doha, bilanţul a fost de 70 de morţi şi 90 de răniţi.