SEISM 2018

BMTF, 15 oct – Cea mai mare simulare de intervenţie în caz de cutremur din ultimii 20 de ani este în curs de desfăşurare în toată ţara.

Alarma pentru acest exerciţiu a fost dată sîmbătă, la ora 8:37 de minute pe un scenariu care presupune că a avut loc un seism major de 7,5 pe scara Richter. Au fost alertate toate unităţile subordonate ale IGSU, iar toţi angajaţii MAI au fost chemaţi de acasă. La Ciolpani a fost activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei în caz de cutremur.

Exerciţiul naţional „SEISM 2018” constă în punerea în aplicarea a Concepţiei naţionale de răspuns post-seism. Scenariul este unul sumbru, un cutremur de 7.5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici. Toate unităţile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din ţară s-au deplasat spre Capitală, din Caraş-Severin 95 de pompieri militari cu 17 autospeciale au plecat spre locul tragediei, la Bucureşti fiind oprită o ambulanţă şi un camion.

Şeful DSU, dr. Raed Arafat, a explicat că scenariul este: un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, la adîncime de 140 de kilometri, care a avut loc, ca epicentru, în zona seismică Vrancea, locatitatea Nereju, iar durata cutremurului a fost de 57 de secunde. Unda sesimică a avut ca axă de deplasare direcţia sud-vest şi nord-esţ afectînd cel mai mult Municipiul Bucureşti. Arafat a anunţat că de la momentul în care a fost declanşat acest exerciţiu, comunicaţiile la nivelul Municipiului Bucureşti şi între Municipiul Bucureşti şi restul ţării au fost întrerupte pînă la ora 10.30.

Exerciţiul de care vorbim are ca menire testarea concepţiei de răspuns la cutremur, modul cum reacţionează fiecare din judeţele din ţară pentru a veni în sprijin către zonele care sînt calamitate şi, foarte importanţ modul în care reacţionează autorităţile din Bucureşti şi autorităţile centrale în astfel de situaţii.În cadrul cutremurului sau în cadrul exerciţiului urmează să se facă mai multe testări şi mai multe scenarii care să ne permită să testăm diferite aspecte, precum scenariul care a fost pe testarea sistemului de comunicaţii şi al luării deciziilor fără să fie în legătură cu autorităţile centrale şi fără să fie emise ordine, pentru că nu era posibil să emitem ordine de la 8:37 şi pînă acum un sfert de oră aproximativ“, a spus Raed Arafat.

Totul este foarte bine supravegheată, timp de cinci zile în unele zone se vor efectua căutări ale persoanelor date dispărute, iar în perimetrul dezastrului urmînd să fie prezenţi reprezentanţi ai NATO, UE, Agenţia Federală pentru Managementul Situaţilor de Urgenţă, monitorizează timpii de reacţie ale tuturor părţilor implicate.

De la declanșarea exercițiului ”SEISM 2018” și pînă în seara de duminică, conform scenariului, s-au înregistrat peste 3.ooo de persoane decedate, peste 5.000 de persoane rănite, aproximativ 40.000 persoane fără adăpost, 35.000 fără electricitate şi 45.000 fără apă potabilă. De asemenea, au fost afectate peste 3.900 clădiri (380 distruse total, 1.400 distruse parţial, iar 2.200 sînt improprii pentru locuit). În plus, 5 spitale din Bucureşti au fost distruse de cutremur, 22 spitale au fost distruse parţial, iar 8 au fost avariate însă au rămas funcţionale.

Ca urmare a acestui fapt, echipele de intervenție au derulat, pe parcursul întregii zile, o serie de activități dintre care amintim:
• recunoașterea și evaluarea situației în teren, inclusiv cu sprijin aerian din partea Inspectoratului General de Aviație al MAI
• solicitare de suplimentare a forțelor din București cu echipe de căutare salvare (inclusiv alpiniști de intervenție) din județele Vrancea, Brașov, Constanța, Călărași, Buzău și Argeș.


• operaționalizarea taberelor de sinistrați de la Afumați și din Voluntari care au, în total, o capacitate 600 de persoane (300/tabără)
• instalarea taberei de sinistrați de pe Arena Națională, formată din module provenite din județele Timiș, Hunedoara, Cluj și Mureș
• solicitare de suplimentare a personalului medical, 8 medici de la Timișoara ajungând, în această seară, în București, cu o aeronavă
• montarea a două posturi medicale avansate, provenite de la Tulcea și Cluj, la Spitalul Universitar din București (după replică, un număr foarte mare de persoane s-a prezentat, într-un timp scurt, la această unitate medicală, fapt ce a impus o asemenea abordare, pentru gestionarea corespunzătoare a situației)

Menționăm faptul că, în derularea activităților realizate pe marginea scenariului ”SEISM 2018”, un rol deosebit de important l-au avut ONG-urile care au oferit sprijin victimelor afectate de cutremur. Crucea Roșie Română, Radioamatori Voluntari în Situații de Urgență, Asociația Asistenților Sociali, Clubul Câinilor Utilitari, Serviciul de Ajutor Maltez în Romania și Rescue 4×4 s-au implicat în acordarea de suport în cadrul intervențiilor, cu toate resursele disponibile.

De asemenea, pe parcursul acestui exercițiu, asistenți sociali din UPU Floreasca, Târgu Mureș și spitalul Bagdasar Arseni, precum și asistenții sociali voluntari ASproAS au oferit sprijin prin identificarea nevoilor victimelor pentru contactarea aparținătorilor și consilierea lor, prin implicare în recuperarea copiilor pierduți în dezastru, prin consilierea și ghidarea pentru situații de panică etc.
În cea de-a doua zi de desfășurare a exercițiului, efectivele de jandarmi mobilizate au asigurat măsurile de ordine și siguranță publică în zonele special amenajate ca tabere de sinistrați, precum și în cele destinate acordării îngrijirilor medicale pentru persoanele rănite. Totodată, jandarmii au asigurat măsurile de protecție pentru deplasarea în siguranță a convoaielor umanitare venite în sprijin din străinătate.

Totodată, echipe ale poliției judiciare și criminaliști au efectuat cercetarea locului faptei în site-urile în care s-a desfășurat exercițiul. Au fost ridicate probe și au fost desfășurate investigații în vederea identificării persoanelor rănite, decedate sau dispărute.

Ministerul Apărării Naţionale participă, alături de structurile cu responsabilităţi în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, la exerciţiul naţional SEISM 2018, planificat de Ministerul Afacerilor Interne.

În cadrul exerciţiului, conform procedurilor, Statul Major al Apărării a activat, în cadrul Centrului militar de comandă (nucleu), Grupa de Răspuns în Situații de Urgență și a angajat forţe şi mijloace din Statele Majore ale Categoriilor de Forţe ale Armatei, Comandamentele de Sprijin, Serviciul poliţie militară şi Direcţia Medicală a MapN.

Forţele din Ministerul Apărării Naţionale – au declanșat de urgență activităţi simulate de identificare a pagubelor materiale și victimelor înregistrate în unitățile militare, precum și acțiunile prevăzute de procedurile legale în cadrul sistemului naţional de răspuns la urgenţe civile, inclusiv cu misiuni de sprijin real al autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, prin asigurarea transporturilor aeriene de evacuare medicală.


Ministerul Apărării Naţionale participă cu circa 1.000 de militari, un modul medical de nivel ROL2 extins, aeronave C-27 J Spartan și C-130 Hercules și mijloace rutiere de transport la exerciţiile SEISM 2018 şi MODEX 2018, care au loc la Bucureşti, în perioada 13 – 18 octombrie.

Militarii fac parte din Statul Major al Apărării, Direcţia Medicală a M.Ap.N, Statul Major al Forţelor Terestre şi Statul Major al Forţelor Aeriene.

În cadrul exerciţiului național SEISM 2018 sunt puse în aplicare „Concepţia naţională de răspuns post seism” şi planurile şi procedurile specifice pentru gestionarea acestei situaţii de urgenţă, iar pentru asigurarea unor situaţii cât mai apropiate de realitate, exerciţiul naţional include şi activităţile prevăzute în cadrul exerciţiului internaţional „MoDEX 18”, organizat în cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă a Uniunii Europene.

La MoDEX 2018 participă reprezentanţi din Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Slovacia şi Suedia.

SEISM 2018 şi MODEX 2018 se desfăşoară în mai multe locaţii din zona Capitalei, printre care Baza 90 Transport Aerian, din Otopeni, sediul unităţii şi poligonul Centrului 70 Geniu, din Pantelimon.

Modulul ROL 2 extins asigură toate facilitățile spitalicești necesare intervenției în situații de urgențe civile: triaj, laborator, radiologie, farmacie, sterilizare, modul operator A, modul operator B, postoperator A, postoperator B, module de recuperare, modul CIS (comunicații și informatică).

În cadrul acestui spital de campanie vor acționa, în cadrul exercițiului, peste 80 de medici şi personal sanitar mediu şi auxiliar din subordinea unităților sanitare subordonate Direcției medicale și de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central. De asemenea, vor fi asigurați 80 militari (în ţinută civilă – studenți ai Institutului Medico-Militar) care să îndeplinească rolul de victime/pacienţi, pentru a asigura derularea, în condiții cât mai realiste, a fluxurilor specifice în cadrul spitalului de campanie.

Acesta este al V-lea şi ultimul exerciţiu realizat de un consorţiu format din zece parteneri pe protecţie civilă din cadrul ciclului MODEX 8 2017- 2018, lot 3.

Consorţiul a fost contractat de către Comisia Europeană pentru a proiecta, planifica, desfăşura şi autoevalua exerciţii de căutare-salvare urbană medie/dificilă USAR, în condiţiile CBRN (chimice, biologice, radiologice, nucleare), de asigurare a asistenţei medicale prin punerea la dispoziţie a unor posturi medicale avansate – cu sau fără posibilităţi de realizare a intervenţiilor chirurgicale – a unor spitale modulare, a asistenţei şi suportului tehnic, a unor spitale de campanie, a unor echipe de protecţie civilă a Uniunii, arată sursa citată.

Această ediţie a MODEX este găzduită de Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, cu sprijinul tuturor structurilor aflate în componenţa Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă (SNMSU) şi va avea loc în diferite locaţii din zona Bucureştiului.

În acest exerciţiu sunt implicaţi observatori şi participanţi din următoarele ţări membre ale mecanismului: Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Norvegia, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.