T-wall-ul din Cimitirul imperiilor

Numărul militarilor români care vor participa în teatrele de operaţiuni va creşte în 2020, astfel că se va ajunge la procente impresionante: 1 din 10 militari NATO va fi român, o adevărată recunoaştere a calităţii şi seriozităţii forţelor armate din ţara noastră.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis anul trecut o creştere de peste 25% a numărului forţelor româneşti participante la misiuni în străinătate în 2020. Numărul forţelor românesti desfăşurate va creşte cu 474 de militari faţă de anul 2019 şi cu 250 de militari şi poliţişti din cadrul MAI, ajungîndu-se astfel la un total de 2.376 de militari ai Armatei Române şi 1.009 militari şi poliţişti ai Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit datelor oficiale, aproximativ 20.000 de militari din cele 29 de ţări ale Alianţei sînt angajaţi în operaţiuni şi misiuni NATO în întreaga lume, gestionînd operaţiuni terestre, aeriene şi navale. Majoritatea misiunilor în care sînt implicaţi români sînt sub comanda NATO, dar sînt cîteva sute de militari angrenaţi şi in misiuni sub egida ONU sau OSCE.

Cea mai mare operaţiune NATO este “The Resolute Support Mission” şi are loc în Afghanistan, dar militarii aliaţi mai sînt prezenţi şi în operaţiuni mai mici, în Kosovo sau zona Mediteranei. Numai în Afghanistan, NATO are 17.148 de militari implicaţi din ţări membre sau partenere. În această misiune, România va avea în 2020 aproximativ 1.200 de militari şi va fi, probabil, cel de-al treilea contributor cu trupe după Statele Unite (8.500 de militari) şi Germania (1.300 de militari) şi în faţa unor ţări ca Italia (895 de soldaţi) sau Turcia (593 de oameni).