Veşti militare

BMTF, 22 iun – Generalul Nicolae-Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Apărării a efectuat o vizită de lucru vineri, 22 iunie, în Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, unde se desfășoară exerciţiul bilateral româno-american DACIAN EAGLE 2018, se scrie într-un comunicat de presă al AMAp.

Pe timpul vizitei, șeful Statului Major al Apărării a avut o întrevedere cu generalul-locotenent Scott Rice, directorul Gărzii Naționale Aeriene a Statelor Unite ale Americii, căruia i-a mulțumit pentru eforturile depuse în consolidarea pregătirii militarilor ambelor țări.

DACIAN EAGLE 2018 se desfășoară în perioada 15 iunie-15 septembrie, în Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii și continuă tradiţia exerciţiilor bilaterale româno-americane, obiectivul fiind să ofere un mediu realist şi o integrare eficientă a forţelor partenere, pentru antrenarea echipajelor de zbor implicate şi a personalului participant. Aproximativ 200 de militari români și 300 de militari americani participă la această activitate, piloţi şi personal tehnic, cu 6 aeronave MiG-21 LanceR şi 4 elicoptere IAR-330 Puma (SOCAT şi MEDEVAC) aparţinînd Bazei 71 Aeriene şi 12 aeronave F-15 şi tehnica de deservire aferentă, aparţinând Escadrilei 131 Expeditionary Fighter Massachusetts Air National Guard.

DACIAN EAGLE 2018 constituie o oportunitate pentru exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor standard asociate operaţiilor aeriene, în conformitate cu standardele NATO, prin executarea zborurilor în comun cu partenerul american.

În acelaşi timp, militari, echipament şi vehicule ale Batalionului 2 din cadrul Regimentului 5 Cavalerie, aparținînd Unităţii de Luptă „IRONHORSE” a Brigăzii 1 Blindate din cadrul Diviziei 1 Cavalerie, au început să sosească în România şi Bulgaria, pentru o rotaţie de nouă luni, în sprijinul Operaţiunii Atlantic Resolve.

Batalionul 2 din cadrul Regimentului 5 Cavalerie aduce peste 500 de vehicule pe roţi şi cu şenile şi alte echipamente, printre care tancuri Abrams şi vehicule de luptă Bradley, ce vor ajunge în această perioadă în Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din România şi la Novo Selo, în Bulgaria. Rotaţia brigăzii „IRONHORSE” va începe în țara noastră, urmînd ca o parte din echipament și militari să-și continue drumul spre Bulgaria.

Dislocare forţelor „IRONHORSE” este parte a prezenţei continue şi o dovadă a angajamentului faţă de Aliaţi şi naţiunile partenere în eforturile de întărire a securității în zona de est a Europei. Militarii americani se vor instrui în comun cu militari români din forțele aeriene și din forțele terestre în vederea consolidării interoperabilității între unitățile participante.

Pe de altă parte, într-un interviu acordat presei militare, Şeful Statului Major al Apărării, generalul dr. Nicolae Ionel Ciucă,a declarat că nu intenționează să intre în politică la încheierea mandatului în cea mai importantă funcţie militară, scrie Radu Dobriţoiu, pe site-ul RRA. Într-un interviu acordat pentru emisiunea „Jurnal militar”, generalul Nicolae Ciucă a făcut precizări în legătură cu informațiile legate de trecerea în rezervă:

„Mai urmează 7 luni din mandat… Prin urmare în economia timpului 7 luni pînă cînd îmi voi încheia, în conformitate cu prevederile legii mandatul.”

Generalul Nicolae-Ionel Ciucă a infirmat zvonul că va trece în rezervă înainte de termen, în interviul acordat pentru emisiunea Jurnal Militar de la Radio România Actualităţi. Este un zvon care, „întîmplător sau nu a a ajuns să fie transmis dintr-o parte în alta”, a mai declarat cel mai important comandat militar în exerciţiu. Generalul dr. Nicolae-Ionel Ciucă a făcut următoarele precizări, pentru Redacţia Ora Armatei, în legătură cu acest subiect:

„Indiferent de circumstanțe nu voi ieşi la pensie înainte de terminarea mandatului. Cineva spunea că o vom face pentru că vom beneficia de avantaje financiare. Nu am venit în armată pentru astfel de motive, nu voi pleca din armată pentru că vom beneficia de bani în plus.

Dacă, cu adevărat ne interesa partea materială, puteam să fi optat pentru acest demers în august 2017. Nu am facut-o atunci, nu o facem acum şi nu o vom face pînă la finalul mandatului pentru că, din punctul meu de vedere, mai presus de orice avem în faţa noastră tot ceea ce înseamnă demnitate, onoare şi onestitate pentru funcţia şi demnitatea de a fi îmbrăcat haina militară. Al doilea argument cred că este la fel de important. Este cel legat de educaţia pe care noi o avem pentru a nu da înapoi înainte de a ne fi atins obiectivul. Vom continua să ne îndeplinim linia noastră de îndeplinire a obiectivelor pînă la final”.

Despre încheierea mandatului şi perioada de după trecerea în rezervă, generalul Nicolae-Ionel Ciucă a precizat:

Consider atît de sfîntă onoare şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încît, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării… Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în nici un fel umbrită această poziţie de activitate în alt domeniu. Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică”.

Interviul integral cu generalul Nicolae Ciucă îl puteți asculta sîmbătă dimineață (23 iunie), de la ora 9.30, în cadrul emisiunii „Jurnal militar” difuzată de Radio România Actualităţi.