40 de talibani ucişi. Victime colaterale.

BMTF, 25 sep – Cel puţin 25 de civili, printre care femei şi copii, au fost ucişi în două operaţiuni aeriene separate în provinciile afghane Kapisa şi Maidan Wardak, la nord şi sud de Kabul, transmit marţi agenţiile de presă.

Cel puţin 12 civili şi-au pierdut viaţa după ce un bombardier al forţelor americane în Afghanistan a vizat din greşeală o locuinţă civilă din Maidan Wardak, luni seara, au declarat doi consilieri provinciali. Potrivit surselor, în aceeaşi operaţiune a fost distrusă o închisoare administrată de talibani, în districtul Jaghato, reuşindu-se eliberarea a opt soldaţi încarceraţi de militanţi.

Cel puţin 40 de talibani au fost ucişi în operaţiune, a declarat Merwais Amiri, membru al consiliului provincial.

În acelaşi timp, un atac aerian în districtul Tagab din provincia Kapisa a provocat moartea a cel puţin 13 civili, printre care femei şi copii, şi rănirea altor cinci. La rîndul său, şeful consiliului provincial a indicat un bilanţ de zece morţi, printre care se numără copii şi patru femei.

Un comunicat al forţelor americane în Afghanistan a confirmat atacul aerian din Kapisa, precizînd că au fost răniţi şase membri ai miliţiilor locale proguvernamentale, dar negînd existenţa de victime necombatante.

Potrivit unui raport din februarie al Misiunii de Asistenţă a Naţiunilor Unite în Afghanistan (UNAMA), în 2017 a fost consemnat un bilanţ al victimelor civile de 10.453 persoane, dintre care 3.438 ucise şi 7.015 rănite.