ACCENTUL PE FOS

Generalul Austin S. Miller este noul comandant al misiunii NATO Resolute Support din Afghanistan, din 2 septembrie, anul acesta. Miller a fost printre primii militari americani trimişi în teatrul de operaţii (TO) Afghanistan. Între 2013 – 2014, Miller a comandat unităţi de operaţii speciale în Afghanistan, precum Componenta Comandamentului NATO de Operaţii Speciale din Afghanistan (NATO Special Operations Component Command-Afghanistan – NSOCC-A) şi Comandamentul American al Forţelor pentru Operaţii Speciale Întrunite din Afghanistan. Austin Miller este general al forțelor terestre americane, cu patru stele, și a fost comandantul Comandamentului Întrunit al Forțelor pentru Operații Speciale, ceea ce înseamnă că are o experiență vastă în misiuni contra terorismului. Misiunea NATO din Afghanistan, Resolute Support, a înlocuit, în anul 2015, misiunea ISAF. Adică, s-a trecut de la misiunea de luptă la cea de suport şi instruire a forţelor locale. RS este o misiune non-combat, condusă de NATO, la care participă aproximativ de 16.000 de militari şi contractori civili din 41 de ţări membre NATO, inclusiv România, dar şi partenere, planificată, condusă şi executată cu scopul de a ajuta instituţiile şi forţele afghane de securitate şi apărare în dezvoltarea, de o manieră sustenabilă, a capacităţilor de apărare şi securitate a cetăţenilor proprii. Misiunea constă în instruirea, consilierea şi asistenţa, forţelor afghane de securitate şi apărare.

Cu toate eforturile Alianței, regiuni întregi, peste o treime din teritoriul afghan, se află sub controlul insurgenților, iar pe termen scurt nu se văd progrese semnificative. Pe siteul acesta găsiţi zilnic informaţii despre operaţiunile în forţă ale insurgenţilor şi începînd cu luna august 2018, situaţia de securitate s-a deteriorat semnificativ, iar conflictele cu luptătorii talibani, dar şi cu membrii Statului Islamic din Korasan s-au intensificat.

Însă, odată cu venirea la comandă a generalului Miller, lucrurile s-ar putea schimba, accentul căzînd pe misiunile Forţelor pentru Operaţii Speciale, iar anul 2022, la 20 de ani de prezenţă în Afghanistan, balanţa să încline în favoarea Aliaţilor.

Forţele pentru Operaţii Speciale Române luptă, la propriu, de peste 15 ani în Afghanistan. Mai puţin afişaţi publicului larg, operatorii români din Forţele pentru Operaţii Speciale şi cei din Brigada de Informaţii Militare sînt buni vorbitori de limbă pashtună şi cunoscători experimentaţi ai Coranului. Aceşti militari au misiuni sub acoperire pentru a se infiltra cît mai adînc în grupurile talibane.

Prin definiţie, FOS sînt structuri care planifică şi execută operaţii speciale, folosind tactici, tehnici şi metode de angajare neconvenţionale, pe întregul spectru al acţiunilor militare, în mod independent, sau împreună cu forţele convenţionale, în scopul obţinerii stării finale dorite, la nivelurile strategic, sau operativ, chiar şi atunci cînd există riscuri politice importante.

Forţele pentru Operaţii Speciale sînt forţe special instruite şi dotate pentru executarea misiunilor specifice de cercetare specială, acţiuni directe şi asistenţă militară în ţară şi în teatrele de operaţii militare, avînd componente din toate categoriile de forţe ale armatei. Brigada 6 operaţii speciale „Mihai Viteazul” reprezintă componenta terestră a Forţelor pentru Operaţii Speciale. Militarii de aici participă la misiuni în Afghanistan începînd cu anul 2006. Activitatea acestora a fost apreciată, la nivel naţional şi internaţional, cu peste 1.100 de medalii, ordine, decoraţii şi certificate de apreciere. Din păcate au fost şi pierderi. Pe timpul misiunilor din Afghanistan au căzut la datorie cinci militari de elită din forţele pentru operaţii speciale, alţi 19 fiind răniţi.

Cu sediul la Târgul-Mureş, Brigada 6 operaţii speciale „Mihai Viteazul“ se compune din Batalionul 610 de Operaţii Speciale „Vulturi“, Batalionul 620 de Operaţii Speciale „Băneasa-Otopeni“, Batalionul 630 de paraşutişti „Smaranda Brăescu“ şi Batalionul 640 Logistic.

În ceea ce priveşte contribuţia României cu structuri de FOS în teatrele de operaţii, Afghanistanul a reprezentat şi reprezintă proba de foc pentru FOS române. Astfel, în aprilie 2006, primul contingent românesc de FOS şi-a început misiunea în Afghanistan, în cadrul operaţiei „ENDURING FREEDOM”, al forţelor de coaliţie conduse de SUA. Începînd cu aprilie 2008, FOS române din Afghanistan desfăşoară operaţii militare în cadrul ISAF, executînd misiuni de luptă în zone considerate din cele mai periculoase. În anii de misiuni în Afghanistan, FOS şi-au demonstrat aptitudinile şi posibilităţile, curajul, coeziunea, spiritul de sacrificiu şi de camaraderie. FOS trebuie să ţină pasul cu evoluţia rapidă a omenirii, iar militarii din aceste trupe care sînt dislocaţi în afara teritoriului naţional au misiunea de a furniza înţelegerea şi cunoaşterea timpurie a ameninţărilor, dar şi a zonelor de oportunitate. Aceasta presupune ca operatorii să înţeleagă complexitatăţile geografice şi culturale ale mediilor austere în care aceştia operează, precum şi provocările unice cu care se confruntă aliaţii şi partenerii noştri.

Formarea Forţelor de Operaţii Speciale moderne din MApN a început în anul 2003 cu selecţia strictă a militarilor. Specialişti din trei ţări aliate, – Statele Unite, Regatul Unit şi Turcia – dar şi din Israel au pus umărul la acest program de selecţie. Batalionul a devenit operaţional la sfîrşitul anului 2005, după ce membrii batalionului au beneficiat de cursuri în străinătate, cum ar fi cursul forţelor speciale ale armatei americane, cursul Force Recon (USMC). Forţele Speciale ale Armatei SUA, dar şi Forţele Speciale din Turcia au trimis, de asemenea, mai mulţi instructori care au lucrat în România în consilierea procesului de formare a militarilor români de elită.

La 25 octombrie 2011, s-a înfiinţat Brigada 6 operatii speciale „Mihai Viteazul”, prin transformarea Regimentului 1 operaţii speciale. Tot la acea dată, a fost înfiinţat Batalionul 640 sprijin logistic „Horea, Cloşca şi Crişan”, iar Batalionul 1 operaţii speciale „Vulturii” a fost redenumit, Batalionul 610 operaţii speciale „Vulturii”, Batalionul 60 paraşutişti „Băneasa-Otopeni” a fost transformat în Batalionul 620 operaţii speciale „Băneasa-Otopeni”, respectiv Batalionul 498 paraşutişti „Smaranda Brăescu”, a fost redenumit Batalionul 630 paraşutişti „Smaranda Brăescu”. Majoritatea operaţiilor speciale necesită sprijinul forţelor convenţionale. Fără o abordare cuprinzătoare, interinstituţională, caracterizată de colaborarea FOS cu toate celelalte servicii, cu partenerii internaţionali, precum şi cu membri ai societăţii civile şi ai industriei, nu poate fi vorba de obţinerea vreunui avantaj competitiv în contextul ”războiului modern”.

Formal, Brigada de Informaţii Militare „Mareşal Alexandru Averescu” s-a înfiinţat la 1 septembrie 2010, prin transformarea batalioanelor HUMINT (Human intelligence), IMINT (Imagery intelligence) şi RE&SIGINT (Signals intelligence). FOS vin să îmbunătăţească capacitatea de proiecţie rapidă a forţei, ca multiplicator al acesteia, în mediile terestru, acvatic, aerian, dar şi printr-o abordare indirectă, în rol de aşa zişi ”diplomaţi războinici”

Actualmente, în Afghanistan, sînt peste 16.000 de militari din țări membre NATO și partenere, cei mai mulți din SUA, aproximativ 8.500. România are desfășurați aproximativ 700 de militari, cei mai mulţi infanterişti, ocupînd locul cinci printre țările contributoare, cu mai mulți militari decît țări mult mai puternice, cum ar fi Marea Britanie sau Turcia.

Nu ar fi exclusă, în viitorul apropiat, o redesanare a strategiei NATO în Afghanistan, iar accentul să cadă pe… FOS!