ATENTAT SINUCIGAŞ LA KABUL

BMTF, 10 sep – Cel puţin şapte persoane au fost ucise şi alte 24 rănite într-un atentat sinucigaş la Kabul, comis de un kamikaze pe o motocicletă, care şi-a detonat încărcătura în apropiere de un convoi al partizanilor care comemorau asasinarea, în urmă cu 17 ani, a comandantului Massoud, relatează Pajhwok News .

Atacatorul a vizat un grup de vehicule în centrul oraşului, potrivit unui comunicat al Ministerului afghan de Interne. Deflagraţia puternică a zguduit clădirile din împrejurimi, spărgînd geamurile. Nici o grupare nu a revendicat deocamdată atentatul.

Massoud, un comandant carismatic de etnie tadjică, a opus rezistenţă ocupaţiei sovietice în anii 1990, apoi talibanilor în timpul celor cinci ani de regim al lor, din 1996 pînă în 2001.

El a fost asasinat cu două zile înainte de atacurile din 11 septembrie 2001 din SUA, revendicate de către Al Qaida, care au determinat Washingtonul să lanseze o operaţiune militară în Afghanistan, înlăturîndu-i pe talibani de la putere.

Convoaie de oameni înarmaţi, trăgînd focuri de armă în aer pentru a comemora moartea lui Massoud, au terorizat capitala încă de la începutul zilei, forţîndu-i pe locuitori să stea acasă.

Militanţii talibani au recucerit şi şi-au extins luni controlul asupra a numeroase centre districtuale (subdiviziuni ale provinciilor afghane) şi posturi militare afghane, ucigînd cel puţin 57 de militari afghani şi schimbînd echilibrul de forţe în războiul în curs, informează agenţia de presă Pajhwok News.

După două zile de lupte intense, ciocnirile din Kham Ab în provincia Jawzjan din nordul Afghanistanului s-au soldat cu moartea a opt militari şi rănirea a cel puţin altor trei, a anunţat şeful poliţiei din Jawzjan, Hafiz Khashi.

Între timp, militanţi talibani şi-au extins controlul asupra cîtorva baze militare şi puncte de control ale poliţiei în oraşul nordic Sar-e-Pul, capitala provinciei cu acelaşi nume. Cel puţin 17 soldaţi au fost ucişi în atacurile care au început la scurt timp după miezul nopţii, potrivit unui membru al Consiliului provinciei, Asif Sadiqi. Mai mulţi membri ai forţelor de securitate au fost luaţi ostatici de talibani, în timp ce alţii au fugit spre alte baze din centrul oraşului Sar-e-Pul, a adăugat un alt membru al Consiliului, Reza Alimzada.

Forţele afghane de securitate au suferit pagube însemnate în oraşul Kunduz din nordul Afghanistanului, după ce militanţi talibani au atacat un filtru al poliţiei în districtul Dasht-e-Archi. În urma ciocnirilor, 16 membri au forţelor au fost ucişi şi alţi cel puţin 20 au fost răniţi, potrivit unor oficiali locali.

Un atac simultan asupra unor puncte de control ale poliţiei în districtul Dar-e-Suf din provincia Samangan a ucis cel puţin 14 poliţişti. Luptele au început la scurt timp după miezul nopţii şi s-au soldat cu alţi şase poliţişti răniţi, potrivit unor membri ai Consiliului provinciei.

Atacurile din aceste provincii ar putea fi cele mai sîngeroase întreprinse de combatanţii talibani în ultimele luni.

În ultima vreme, combatanţii talibani şi-au reorientat atenţia spre atacuri puternice asupra unor baze militare, puncte de control şi convoaie de aprovizionare ale forţelor de securitate afghane. Potrivit unor surse militare, insurgenţii controlează în jur de 14% din districtele ţării, în timp ce alte 30% sînt disputate. În opinia unor analişti, combatanţii talibani şi-au extins controlul asupra unor teritorii mai mari decît indică aceste cifre.