ATENTATE SINUCIGAŞE ÎN JALALABAD ŞI LAGHMAN

BMTF, 8 iunie – Doi civili şi un poliţist afghan au fost ucişi şi alţi patru au fost răniţi, în această dimineaţă, la Jalalabad, într-un atac sinucigaş cu bombă care viza locuinţa unui deputat din Nangarhar, transmite TOLONews.

Potrivit poliţiei provinciale, atentatorul a fost împuşcat de membrii forţelor de poliţie înainte de a-şi atinge ţinta.

Incidentul sa produs la ora 6:50, ora Kabulului, în Jalalabad, lîngă reședința lui Fraidoon Mohmand, deputat de Nangarhar, a declarat șeful poliției provinciale Ghulam Sanaee Stanikzai.

Parlamentarul nu a fost acasă în momentul producerii atacului, a declarat purtătorul de cuvînt al guvernatorului provinciei, Attaullah Khogyani.

El a adăugat, însă,mai mulţi studenți locuiau în casă.

Atacatorul a fost împuşcat de forţele de ordine în primele momente, însă trei persoane, inclusiv doi civili și un polițist, au fost uciși și alți patru au fost răniți în atac.

După-amiază, un alt atentat, cu motocicletă capcană, a avut loc în suburbia Sultan Ghazi din orașul Mehtarlam, centrul provinciei Laghman. Potrivit surselor, ținta exploziei a fost Mawlawi Yunus Shamakhail, un cărturar religios proeminent în provincie. Shamakhail și doi dintre bodyguarzii săi au fost uciși în explozie.

Aceste atacuri au loc după ce președintele Ashraf Ghani a anunțat joi o încetare a focului unilaterală cu talibanii.

Luni, mai mult de 2.000 de clerici s-au adunat la Kabul și au emis o fatwa împotriva războiului.

Nici un grup nu și-a asumat pînă acum responsabilitatea pentru aceste două atacuri.

În acest timp, la Bruxelles, comandantul Forţelor americane şi ale NATO în Afghanistan, generalul John Nicholson, a declarat astăzi că încetarea unilaterală a focului cu talibanii anunţată joi de preşedintele afgan Ashraf Ghani va permite intensificarea operaţiunilor împotriva Statului Islamic din Khorasan. El a explicat că au loc operaţiuni cu regularitate pentru alungarea luptătorilor SI şi ai Al-Qaida, care controlează părţi din teritoriul afghan, mai ales provinciile Kunar (nord-est), Jowzjan (nord) şi Nangahar (est), unde a avut loc atentatul din această dimineaţă şi unde acţionează comandouri afghane şi de forţe speciale americane, cu sprijin aerian afghan şi american.

Generalul Nicholson a menţionat că SUA s-au angajat să respecte încetarea focului oferită talibanilor de preşedintele afghan, dar a dat asigurări că armata americană nu va ezita să se apere dacă va fi cazul.

Preşedintele afghan Ashraf Ghani, ale cărui oferte de pace către talibani au rămas pînă acum fără răspuns, a anunţat joi o încetare a focului unilaterală şi temporară cu aceştia pentru sfîrşitul Ramadanului.

Încetarea luptelor ar urma să dureze circa o săptămînă, probabil între 12 şi 20 iunie, ipoteză considerată totuşi puţin probabilă de observatori.