Autorităţile de la Kabul au dat publicităţii bilanţul victimelor după atacurile de ieri, din capitala afghană

BMTF, 10 mai – Bilanţul atacurilor comise miercuri de militanţi ai Statului Islamic din Khorasan şi de talibani împotriva a două secţii de poliţie din capitala afghană Kabul este de 16 morţi, printre care 10 civili, şi 28 de răniţi, transmite TOLONews.

Potrivit Ministerului de Interne, cinci poliţişti şi un agent de securitate au fost ucişi în cele două atacuri.

Patru atacatori sinucigaşi au luat parte la primul atac, comis asupra unei secţii de poliţie în cartierul majoritar şiit Dasht-e Barchi din vestul capitalei. Doi poliţişti au fost ucişi şi alţi doi au fost răniţi.

Al doilea atac a fost lansat de un militant care şi-a detonat vesta explozivă lîngă intrarea într-o altă secţie de poliţie.

Alţi patru insurgenţi s-au adăpostit într-o clădire nelocuită şi au început să tragă asupra imobilelor din jur. Trei poliţişti şi un agent de securitate al unei companii de telecomunicaţii au fost ucişi.

Primul atac a fost revendicat de Stat Islamic din Khorasan, iar al doilea, de talibani.

Numele Khorasan este dat regiunii care includea Afghanistanul şi părţi din Pakistanul modern, Iran şi Asia Centrală, în timpul Profetului Mohammed. El are un important rol simbolic pentru jihadişti. Este vorba de o profeţie care spune că o armată jihadistă se va ridica din teritoriul Khorasan, purtînd în mînă steagurile negre ale Islamului şi va ocupa teritoriile pînă la Ierusalim.

Aproape 300 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 500 au fost rănite în atacuri comise la Kabul de la începutul acestui an.

În noaptea de miercuri spre joi, forţele de securitate afghane au recucerit centrul unui district din provincia nordică Faryab, fără a întîmpina o rezistenţă semnificativă din partea talibanilor, au anunţat responsabili locali.

Talibanii deţin în continuare controlul districtului strategic Tala-o-Barfak din provincia nordică Baghlan, pe care l-au capturat marţi.

De la anunţarea ofensivei de primăvară talibane, cel puţin trei districte au trecut din mîinile talibanilor în cele ale forţelor afghane sau invers.

Un raport dat publicităţii săptămîna trecută de SIGAR, organismul public responsabilul cu controlul acţiunii americane în Afghanistan, arată că talibanii şi alţi insurgenţi afghani controlează integral în prezent 14,5% din cele 407 districte ale ţării, în creştere cu 0,2% faţă de octombrie. Alte 30% din districte sînt în dispută între forţele afghane şi insurgenţi.