Final de marş pentru “Rovine” şi “Ion C. Brătianu”

BMTF, 12 mai – După o săptămînă de marş în amonte, astăzi s-a încheiat misiunea de instruire a militarilor aflaţi la bordul celor două nave fluviale de luptă, Monitorul 46 “Ion C. Brătianu” și Vedeta Blindată 180 “Rovine”, care au acostat în Portul Moldova Veche. În perioada celor zece zile de marș, au fost planificate exerciții de luptă împotriva minelor marine, precum și antrenamente de recunoaștere a țărmului Dunării și de familiarizare a echipajelor navelor militare fluviale cu particularitățile porturilor din sectorul românesc.

România este singura ţară NATO care deţine o flotilă fluvială militară pe Dunăre. Misiunea principală ale Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” este asigurarea securității căilor de comunicații și a graniței fluviale a României, pentru libera circulație a traficului de mărfuri și de persoane. Comandorul Marian Râşnoveanu, comandantul grupului de marş:

“Sîntem singurele nave de acest tip de pe Dunăre. Avînd în vedere contextul actual şi graniţa cu alte ţări care nu fac parte din NATO, apropierea de Rusia, noi, în fiecare an acoperim apropape întregul sector românesc al Dunării, pentru că în fiecare an avem şi trageri de luptă la Sfîntu Gheorghe, deci pornind de la intrarea Dunării în ţară, la Baziaş, pînă la vărsarea ei în Marea Neagră”.

Anul acesta, în premieră, componenta fluvială a Marinei Române va executa un exerciţiu comun cu Ucraina. Din nou, comandorul Marian Rîşnoveanu: “Avem o relaţie de bună vecinătate, avînd în vedere că avem o frontieră comună cu Ucraina şi în urma vizitei de anul trecut şi a întîlnirii şefilor de state majore, ale celor două Marine, Ucrainiene şi Române, anul acesta, avem planificat, în luna septembrie, un exerciţiu bilateral cu marina ucraineană”.

Cele două nave de luptă, care au fost vizitate în portul Moldova Veche de zeci de copii şi adulţi din localitate, fac parte din Divizionul 67 – Nave purtătoare de artilerie, şi dispun de cea mai mai mare putere de foc de pe întreaga lungime a fluviului: cîte 94 de guri de foc, inclusiv baterii navale de aruncătoare, de 122 mm, fabricate la Aerostar Bacău, şi tunuri navale de 100 mm, fabricate, evident, la Reşiţa!

Anul acesta, flotila fluvială a intrat într-un amplu proces de modernizare a motorizării şi a echipamentelor de navigaţie şi staţiilor de luptă. Vedeta blindată 180 “Rovine” este prima navă modernizată, motoarele fabricate la Reşiţa, în urmă cu 50 de ani, fiind înlocuite cu altele noi, de fabricaţie străină, uzina reşiţeană renunţînd la producţia de motoare de acest tip. Totodată, nava a fost echipată cu telecomandă pentru bateriile de aruncătoare, fabricată la Bacău, în vederea obţinerii unei protecţii sporite a personalului navigant.


Navele își vor încheia misiunea miercuri, 16 mai, cînd vor acosta în Portul Militar Brăila.