BAZĂ DE RECUPERARE A MILITARILOR RĂNIŢI ÎN TEATRELE DE OPERAŢII

BMTF, 4 oct – Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, va fi prezent vineri, 5 octombrie a.c., la începerea lucrărilor de refacere şi restaurare a unei noi baze pentru recuperarea militarilor răniți în teatrele de operații, prin reabilitarea și reintroducerea în sistemul medical militar a unui imobil din stațiunea Băile Herculane. Termenul de execuţie este de 36 de luni. Ministrul Fifor a vizitat de mai multe ori, în ultimii ani, clădirea, în care va funcţiona o bază medicală modernă.

În clădirea istorică aflată în Centrul Vechi, funcţiona Sanatoriul Militar Regele Ferdinand I care oferea programe de recuperare avansată pentru militarii români. “Pavilionul 6”, cum este cunoscut imobilul, a fost construit iniţial în 1842 şi aici a funcţionat “Ospătăria cea mare”, care a ars în 1900. Actualul imobil a fost reconstruit în 1906, după un proiect care a purtat semnătura arhitecţilor Guido Hoepfner şi Géza György şi care a fost selecţionat în urma organizării unui concurs. A fost ultima clădire construită în Centrul Imperial şi cea mai modernă – cu subsol, parter, mezanin, trei etaje şi a fost dotată cu lift hidraulic.

Anul trecut, clădirea a devenit obiect de dispută între Primăria Herculane şi Ministerul Apărării Naţionale, adiministraţia locală solicitînd în mai multe rînduri cedarea imobilului. În luna septembrie 2017, primarul Cristian Miclău atenţiona Ministerul Apărării, că va trece la sancţiuni dacă imobilul nu va fi reabilitat.

Un alt proiect, care are ca termen de finalizare anul 2019, se derulează la Sanatoriul de Balneofizioterapie și Recuperare Medicală „Dr. Dimitrie Cantemir” din Bălțătești, județul Neamț, aflat în administrarea MApN și destinat recuperării medicale a personalului militar și civil și a cadrelor militare în rezervă și în retragere.

În prezent, la Bălțătești se derulează un proiect de investiție — consolidare și reparație capitală pentru trei pavilioane, care are termen de finalizare anul 2019.

România este singura țară membră NATO care nu dispune de un centru de recuperare a militarilor răniți. Lucrurile se schimbă vizibil în mandatul ministrului Mihai Fifor! Direcţia Domenii şi Infrastructură din cadrul MapN, sub comanda generalului Gheorghe Nistor, a identificat soluţiile tehnice pentru ca fostul hotel militar din inima staţiunii Băile Herculane să fie repus pe harta punctelor de interes din cadrul sistemului militar medical, alături de Sanatoriul de Balneofizioterapie si recuperare medicala de la Balţăţeşti, Neamţ sau Centrul de Refacere a Capacităţii de Muncă a Personalului Armatei de la Predeal, facilităţi moderne şi cu o bază materială solidă.

Un alt centru de recuperare va fi realizat la Mănăstirea Dealu, în apropiere de Târgovişte.