Cel puţin 57 de morţi la Kabul

BMTF, 23 apr – Cel puţin 57 de persoane au murit şi 120 au fost rănite duminică în atacul produs într-un cartier predominant şiit din vestul capitalei afghane, la un centru de distribuire a cărţilor de identitate pentru alegerile legislative care vor avea loc în luna octombrie. Atentatul s-a produs în vestul capitalei afghane, în cartierul cu populaţie majoritar şiită Dasht-e-Barchi.

Atacatorul sinucigaş şi-a detonat încărcătura explozivă la intrarea în centrul unde oficialii afghani emiteau cărţi de identitate (tazkira), în cadrul procesului de înregistrare a alegătorilor. Explozia a distrus maşini şi a spart ferestrele clădirilor din apropiere.

Atentatul a fost revendicat de organizaţia jihadistă Statul Islamic. Este cel mai grav atac comis la Kabul după ce aproximativ 100 de persoane au fost ucise în ianuarie cu o ambulanţă-capcană, şi marchează intrarea în febra electorală.

Centre de înregistrare a alegătorilor au fost deschise începînd cu 14 aprilie în Afghanistan în vederea pregătirii alegerilor legislative programate pentru 20 octombrie. Pînă în prezent, peste 50.000 de afghani din centre urbane s-au înregistrat, potrivit unui oficial al Comisiei Electorale Independente.

Tot duminică, un convoi al NATO a lovit accidental un copil care a murit ulterior la spital, a anunţat duminică misiunea alianţei, Resolute Support.

Copilul a fost dus la spital după ce forţele NATO i-au acordat primul ajutor, a precizat în comunicat purtătorul de cuvînt al misiunii, Martin O’Donnell. Accidentul s-a produs în apropiere de sediul misiunii Resolute Support de la Kabul.

Incidentul a generat proteste furioase în zonă şi că poliţia afghană a tras focuri de avertisment în aer pentru a dispersa mulţimea.