Ostilitatea faţă de jurnalişti, încurajată de politicieni, ameninţă democraţia

BMTF, 25 apr – Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) avertizează, în raportul său annual, dat publicităţii astăzi, că intensificarea încercărilor de controlare a mass-mediei şi „climatul de ură şi animozitate” faţă de jurnalişti, încurajat de lideri politici, reprezintă „ameninţări la adresa democraţiei”.

Ostilitatea faţă de presă, alimentată de politicieni, nu mai este limitată doar la ţări cu regimuri autoritare, ci se resimte tot mai mult şi în cazul liderilor aleşi democratic, care nu mai percep presa drept un pilon al democraţiei, ci ca pe un adversar ce trebuie combătut.

Organizaţia afirmă că SUA, China şi Rusia conduc ofensiva împotriva libertăţii presei, citînd exemplul preşedintelui Trump care în mod regulat lansează atacuri personale la adresa jurnaliştilor, inclusiv catalogîndu-i drept „inamici ai poporului”, termen folosit în trecut de liderul sovietic Iosif V. Stalin.

Statele Unite, care au căzut două locuri în clasamentul pe 2018 comparativ cu anul precedent, ocupă locul 45, imediat după România.

Raportul, dat publicităţii miercuri, relevă o creştere a violenţei verbale la adresa presei din partea liderilor politici din Europa, menţionând Cehia, Slovacia şi Malta drept ţările europene unde s-au înregistrat cele mai mari regrese privind libertatea presei, fiind consemnate şi asasinări ale unor jurnalişti care anchetau legături ilicite între politicieni şi mediul de afaceri.

Organizaţia menţionează asasinarea jurnalistului slovac Jan Kuciak şi a jurnalistei din Malta, Daphne Caruana Galizia, ambii ucişi din cauza investigaţiilor pe care le făceau.

„China lui Xi Jinping se apropie tot mai mult de o versiune contemporană a totalitarismului”, susţine RSF, acuzând Beijingul (locul 176) că încearcă să exporte modelul opresiv de control al mass-mediei în regiunea Asia-Pacific.

În ceea ce priveşte Moscova (locul 148), organizaţia afirmă că Rusia lui Vladimir Putin „a înăbuşit vocile independente în plan intern … şi a extins reţeaua de propagandă prin intermediul unor instituţii mass-media precum RT (Rusia Today) şi Sputnik”.

Ca şi anul trecut, Norvegia este pe locul întâi în clasament din 180 de ţări, iar Coreea de Nord pe ultima poziţie. România ocupă locul 44.

În pofida evoluţiei pozitive a libertăţii presei în România, organizaţia trage un semnal de alarmă în legătură cu „transformarea mass-mediei în instrumente de propagandă politică” şi „temerile privind cenzura politică” în acest domeniu. „Mass-media a fost din ce în ce mai mult transformată în instrumente de propagandă politică (în special în anii electorali), unde politizarea excesivă a mass-mediei, mecanismele corupte de finanţare, politicile editoriale subordonate intereselor proprietarului şi infiltrarea redacţiilor de către serviciile de informaţii au devenit noul normal”, afirmă RSF.

„Mediul mediatic a fost, de asemenea, afectat de activităţile grupurilor de extremă-dreaptă cu legături cu Biserica Ortodoxă – ea însăşi parţial finanţată de stat – care se opun deschis libertăţii presei”, se mai arată în raport.

„Un proiect de lege propus de Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi liderul Partidului Social-Democrat, care ar penaliza denigrarea României în străinătate şi va reintroduce defăimarea în Codul penal. Acesta a alimentat temerile cu privire la cenzura politică în mass-media”, adaugă RSF.