FRECŢIE JURNALISTICĂ LA PICIOR DE LEMN. DE MĂSLIN!

BMTF, 16 mai – Jurnaliştii sînt supuşi unor atacuri fără precedent fiind consideraţi parte beligerantă, contrar prevederilor legilor internaţionale. Aceste vremuri tulburi cer o solidaritate fără precedent şi un grad înalt de pregătire continuă.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) a făcut apel la Curtea Penală Internaţională (CPI) să întreprindă o anchetă în legătură cu ”crimele de război comise de către armata israeliană împotriva jurnaliştilor palestinieni”, a anunţat marţi RSF într-un comunicat, citat de AFP.

În comunicatul său, RSF evocă ”tirurile directe ale lunetiştilor armatei israeliene împotriva a circa 20 de jurnalişti palestinieni, pe teritoriul Fâşiei Gaza”, în contextul manifestaţiilor care au loc începînd din 30 martie în Gaza, unde 58 de palestinieni au fost ucişi luni de militari ai Statului Evreu! Bilanţul victimelor este de 63 de morţi numai în ultimele 48 de ore, între care 16 copii, inclusiv un bebeluş!

Noua serie de proteste palestiniene la frontiera Fâşiei Gaza cu Israelul a început pe 30 martie, soldîndu-se pînă acum cu uciderea a 110 palestinieni şi rănirea a peste 2000!

”Sesizînd Curtea Penală Internaţională, RSF face apel la autorităţile israeliene să respecte în mod strict dreptul internaţional”, a declarat Christophe Deloire, secretar general al RSF, ca şi cum acest lucru s-ar fi întîmplat măcar o singură dată în istoria modernă!

Organizaţia se bazează pe articolul 15 din statutul CPI, care prevede că procurorul său ”poate deschide o anchetă din proprie iniţiativă ţinînd cont de informaţiile referitoare la crime” ce ţin de competenţa CPI.

Potrivit RSF, mai mulţi jurnalişti au fost vizaţi în mod deosebit luni, 14 mai 2018 de tiruri de armă cu lunetă în timp ce transmiteau despre manifestaţii la est de oraşul Gaza: Omar Hamdan, cameraman care lucrează pentru televiziunea naţională algeriană ENTV, a fost rănit de mai multe gloanţe în picior şi Wael Dahdouh, jurnalist pentru Al Jazeera, a fost rănit la mîna dreaptă.

Începînd din 30 martie, data începerii mişcării de protest ”Marşul Întoarcerii” şi a manifestaţiilor organizate la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel, doi jurnalişti palestinieni – Yaser Murtaja şi Ahmed Abu Hussein – au fost ucişi de tiruri trase de armata israeliană.

Conform RSF, alţi circa 20 de jurnalişti au fost de asemenea răniţi de gloanţe.

”Autorităţile israeliene nu pot ignora prezenţa, printre civilii manifestanţi, a jurnaliştilor. Ele nu au dat dovadă de o obligaţie elementară de precauţie şi de distincţie vizînd cu gloanţe reale aceste persoane protejate”, a declarat Christophe Deloire. ”Aceste încălcări deliberate şi repetate ale dreptului internaţional se constituie drept crime de război”, potrivit secretarului general al RSF. „Dezlănţuirea urii faţă de jurnalişti este una dintre cele mai periculoase ameninţări ale democraţiilor. Politicienii care alimentează ura faţă de reporteri au o responsabilitate imensă, pentru că ei subminează conceptul de dezbatere publică bazată pe fapte în schimbul propagandei. Să disputăm legitimitatea jurnalismului astăzi înseamnă să ne jucăm cu un foc politic extrem de periculos”, a spus Christophe Deloire, secretar general al RSF.

Zeci de jurnalişti au fost atacaţi, răniţi sau ucişi şi le-a fost împiedicat dreptul de a-şi exercita profesia de către Statul Israel, de-a lungul timpului. Mii de palestinieni au fost ucişi fără ca Statul Evreu să se sinchisească de vreo sancţiune internaţională!

Premierul Turciei (stat în care jurnaliştii sînt arestaţi şi intimidaţi!), Binali Yildirim, a îndemnat marţi toate ţările musulmane să reanalizeze relaţiile cu Israelul. Turcia, locul 155 în lume, potrivit raportului annual al RSF, președintele Recep Tayyip Erdogan a trecut categoric în rîndul regimurilor autoritare transformînd țara în ”cea mai mare închisoare din lume pentru profesioniștii din mass-media”. RSF a denunțat atitudinea administrației președintelui Recep Tayyip Erdogan, „implicat într-o spirală liberticidă fără precedent” care s-a tradus prin închiderea a circa 150 de unități de presă și prin arestarea de ziariști, dintre care mai bine de o sută se află în închisoare.

În acelaşi timp, ieri, marţi, 15 mai 2018, autorităţile ukrainene suspectează de ”înaltă trădare” un jurnalist şi responsabil al agenţiei de presă publice ruse Ria Novosti în Ukraina, reţinut marţi la Kiev, au transmis marţi serviciile de securitate şi parchetul ukrainene, conform AFP. Purtătorul de cuvînt al SBU a precizat, pe pagina sa de Facebook, că a fost deconspirată o reţea de presă supusă Moscovei care este folosită în acţiunile hibride ale Rusiei contra Ukrainei. ”Forţele de ordine au stabilit că aceste instituţii media au fost folosite de un stat agresor în contextul războiului hibrid împotriva Ukrainei”.

În vîrstă de 51 de ani, Kirilo Vişinski riscă pînă la 15 ani de închisoare. El a lucrat pentru media ukrainene înainte de a deveni în urmă cu cîţiva ani corespondentul televiziunii publice ruse Rossia şi de a trece apoi la Ria Novosti.

SBU îl acuză că a desfăşurat „activităţi subversive” la cererea Moscovei şi în special că a încercat „să justifice anexarea (peninsulei ukrainene) Crimeea” de către Rusia în 2014 şi că îi „susţine” pe separatiştii proruşi din estul Ukrainei, conform şefului adjunct al SBU, Viktor Kononenko.