LUPTE GRELE ÎN FARAH

BMTF, 15 mai – Talibanii au luat cu asalt capitala provinciei Farah, din vestul Afghanistanului, iar în prezent au loc lupte intense între militanţi şi forţele locale de securitate. Luptele au început marţi în jurul orelor locale 02:00 (luni, orele 21:30 GMT), cînd talibanii au atacat în număr mare oraşul Farah, din mai multe direcţii, potrivit lui Khair Mohammad Noorzai, un membru al Consiliului provinciei.

Acesta a declarat că patru dintre punctele de control din jurul oraşului au fost capturate de talibani, dar că numărul de victime nu este deocamdată cunoscut cu exactitate. Cel puţin şase militari au fost ucişi şi un ofiţer de poliţie grav rănit.

Fotografii din oraş postate pe reţele sociale arată un vehicul militar ars, talibani avansînd şi talibani care au incendiat cîteva turnuri de pază într-o zonă nespecificată a oraşului, însă nu au putut fi verificate din surse independente. Elicoptere militare ale armatei afghane şi ale Coaliţiei Internaţionale, dar şi avioane americane A-10, au ripostat cu tiruri de rachete.

Peste 100 de militari din cadrul forţelor de securitate afghane din Kandahar şi Herat au fost deplasate spre vest şi în jurul prînzului au intrat în luptă cu talibanii, în Farah, semn că forţele locale sînt copleşite de amploarea atacului.

Purtătorul de cuvînt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a postat nişte înregistrări video pe contul său de Twitter în care pot fi văzuţi combatanţi înaintînd, în timp ce se aud schimburi de focuri.

Talibanii au declanşat atacuri pe teritoriul Afghanistanului după anunţarea ofensivei lor de primăvară, la 25 aprilie. De atunci, cel puţin trei provincii afghane au trecut de la militanţi la forţele de securitate şi invers, lăsînd în urmă zeci de victime.
Puţin peste 14% dintre cele aproximativ 400 de districte din Afghanistan se află în totalitate sub controlul talibanilor, în timp ce în 30% încă se poartă lupte, potrivit forţelor armate ale ţării.