JALALABAD, CAPITALA ATENTATELOR

BMTF, 02 iul – O explozie în centrul oraşului Jalalabad din estul Afghanistanului s-a soldat duminică cu cel puţin 20 de morţi şi peste 30 de răniţi, relatează Reuters. Şeful poliţiei din provincia Nangarhar a afirmat că a fost vorba de un atentat sinucigaş.

Printre victime se află mai mulţi membri ai minorităţii sikh, inclusiv un politician care intenţiona să candideze în octombrie pentru un loc în parlament.

Explozia – care a survenit la cîteva ore după ce preşedintele Ashraf Ghani a inaugurat un spital în oraş – a avariat magazine şi clădiri din jurul pieţei Mukhaberat, a declarat un purtător de cuvînt al guvernatorului provinciei.

Atentatul nu a fost revendicat. La Jalalabad au avut loc recent mai multe atacuri; luptătorii Statului Islamic au fost activi în regiune în ultimii ani.

Preşedintele Ghani a decretat sîmbătă reluarea ofensivei împotriva talibanilor şi denunţarea încetării unilaterale a focului.

Ieri, Ministerul Apărării de la Kabul a anunţat că 63 de insurgenţi au fost ucişi în ultimele 24 de ore, în operaţiuni ale Forţelor Naţionale Afghane de Securitate – ANSF. Alţi 33 de insurgenţi au fost răniţi. Operaţiunile s-au derulat în provinciile Ghazni, Khost, Maidan Wardak, Pakita, Uruzgan, Badghis, Farah, Faryab, Takhar, Kunduz, Nimroz şi Helmand.

Pe de altă parte, atacatori înarmaţi neidentificaţi au decapitat sîmbătă trei îngrijitori bărbaţi şi au incendiat o şcoală pentru băieţi din provincia Nangarhar în estul Afghanistanului, un atac pentru care autorităţile au acuzat militanţi ai Statului Islamic, relatează Reuters. Birourile administrative şi biblioteca şcolii au ars complet.

Pînă acum nici un grup nu a revendicat atacul, care vine după ce luna trecută Statul Islamic a avertizat că va ataca şcoli din Nangarhar, la graniţa cu Pakistanul, unde militanţii şi-au instalat bastionul.