TREI MILITARI NATO UCIŞI ÎN AFGHANISTAN

BMTF, 5 iul – Trei militari cehi ai NATO au fost ucişi duminică de un atacator sinucigaş cu bombă în capitala provinciei Parwan din estul Afghanistanului, a anunţat comandamentul misiunii Resolute Support. RS nu a dezvăluit iniţial, naţionalitatea militarilor ucişi. Republica Cehă are în prezent 280 de soldaţi în cadrul misiunii Resolute Support în Afghanistan.

Atacul a cauzat, de asemenea, rănirea unui militar american şi a doi soldaţi afghani. Oficiali afghani au declarat că explozia s-a produs în zona Khalazai din oraşul Charikar, capitala provinciei Parwan, la circa 70 de kilometri nord de Kabul şi “cel puțin 12 soldați străini morți și răniți au fost evacuați într-un elicopter”.

Talibanii au revendicat pe Twitter o explozie contra forţelor invadatoare americane la Charikar, în această dimineaţă, soldată cu uciderea sau rănirea a opt americani.

Atacatorul sinucigaş a ţintit forţe străine aflate într-o misiune de patrulare. Atacul a avut loc în jurul orei locale 06:00.

La jumătatea lunii iulie, forţele americane au pierdut doi membri într-o săptămînă, ceea ce a adus la patru numărul militarilor americani ucişi în Afghanistan în acest an. În 2017, 11 militari americani au fost omorâţi în Afghanistan.

Operaţiunea NATO care a urmat Forţei internaţionale de asistenţă pentru securitate în Afghanistan (ISAF) are aproximativ 16.000 de membri, a căror misiune principală este de asistenţă şi pregătire a forţelor afghane.

Contextul actual din Afghanistan este extrem de tensionat, în ultimele luni activitatea militară intensificîndu-se în estul ţării, în provincia Nangarhar de la frontiera cu Pakistan şi în provincia Faryab din nord-vestul ţării, unde armata afghană este hărţuită de talibani.

În paralel, gruparea Stat Islamic şi-a multiplicat atentatele în oraşele afghane, mai ales la Kabul şi Jalalabad. Vineri, jihadiştii au revendicat un dublu atentat sinucigaş comis într-o moschee şiită din Gardez (est) şi soldat cu cel puţin 35 de morţi şi 90 de răniţi.