Afganistan

 • UPDATE: STATUL ISLAMIC ZBURDĂ LA KABUL! 150 DE OSTATICI SHIK

  BMTF, 25 mar – Cel puţin 25 de civili au fost ucişi şi opt răniţi în asaltul de tip comando asupra unui templu al comunităţii religioase sikh în centrul capitalei afghane Kabul, atac revendicat de către gruparea jihadistă Statul Islamic, a anunţat miercuri Ministerul de Interne afghan. Purtătorul de cuvînt al Ministerului de Interne, Tariq […]... Citește în continuare »
 • COVID-19 ÎN RESOLUTE SUPPORT

  BMTF, 24 mar – Patru militari ai NATO din Afghanistan au fost testaţi pozitiv la noul coronavirus la scurt timp după intrarea lor în ţară, fiind primele cazuri de contaminare din cadrul misiunii aliate, a anunţat marţi NATO într-un comunicat citat de Reuters, scrie Agerpres. Comunicatul precizează că este vorba de militari nou veniţi în […]... Citește în continuare »
 • SUA TAIE FINANȚAREA GUVERNULUI DE LA KABUL

  BMTF, 24 mar – Statele Unite şi-au redus semnificativ ajutorul acordat Afghanistanului şi au confirmat retragerea treptată a trupelor lor după eşecul unei medieri a secretarului de stat Mike Pompeo pe lîngă lideri politici de la Kabul, notează AFP, preluată de Agerpres. Şeful diplomaţiei americane a efectuat luni o vizită de opt ore în capitala […]... Citește în continuare »
 • UCIȘI ÎN SOMN

  BMTF, 20 mar – Insurgenţi infiltraţi în forţele de ordine din sudul Afghanistanului au ucis cel puţin 24 de poliţişti şi militari, au informat vineri autorităţi locale citate de AFP, scrie Agerpres. Vineri, la ora locală 03:00 (joi 22:30 GMT), în Qalat, capitala provinciei Zabul, şase insurgenţi au deschis focul asupra colegilor care dormeau, a […]... Citește în continuare »
 • TRUMP A PLANTAT SĂMÎNȚA PĂCII ÎN AFGHANISTAN

  BMTF, 6 mar – Cel puţin 27 de oameni au murit, printre care femei şi copii, şi 29 au fost răniţi în atacul care a avut loc vineri în timpul unei ceremonii politice la Kabul, a informat Ministerul afghan al Sănătăţii, potrivit Reuters şi AFP, citate de Agerpres. „27 de trupuri neînsufleţite şi 29 de […]... Citește în continuare »
 • UPDATE – ASTA E PACEA CU TALIBANII!

  BMTF, 4 mar – Forţele americane au desfăşurat miercuri o lovitură aeriană împotriva combatanţilor talibani din provincia Helmand, situată în sudul Afghanistanului, aceasta fiind prima acţiune militară a SUA după acordul cu talibanii convenit sîmbătă, la Doha, transmite Reuters. Luptătorii talibani ”atacau un punct de control al Forţelor de securitate naţionale afghane. Aceasta a fost […]... Citește în continuare »
 • ACORDUL DE PACE ARUNCĂ AFGHANISTANUL ÎN HAOS

  BMTF, 3 martie – Două acorduri de pace între SUA și Talibani au fost semnate la Doha și Kabul. Unul prevede eliberarea a 5000 de prizonieri talibani, ca o precondiție a păcii, celălalt NU! Anularea precondiţiei înseamnă, practic anulea acordului între SUA şi talibani. În consecinţă, talibanii au revenit în joc şi au reluat acţiunile […]... Citește în continuare »
 • ARMISTIȚIU ÎN ORAȘE ȘI PE DRUMURILE PRINCIPALE! MASACRE ÎN MEDIUL RURAL? CUM SE RETRAGE AMERICA DIN CIMITIRUL IMPERIILOR DUPĂ 18 ANI.

  BMTF, 24 feb – Un armistiţiu parţial de o săptămînă a intrat în vigoare sîmbătă în Afghanistan, marcînd un posibil punct de cotitură istorică în conflictul de 18 ani între armata americană şi talibani, scrie France Presse, preluată de Agerpres. Acest armistiţiu gradual trebuia să intre în vigoare la miezul nopţii (vineri 19:30 GMT), înainte […]... Citește în continuare »
 • PACE CU TALIBANII?

  BMTF, 18 feb – Talibanii au anunţat luni finalizarea unui acord cu SUA, după mai mult de un an de negocieri, ceea ce va permite semnarea documentului la Doha la sfîrşitul acestei luni, deschizînd astfel calea soluţionării unui îndelungat conflict armat, relatează agenţiile internaționale de presă. Potrivit talibanilor, acest acord care va permite începerea negocierilor […]... Citește în continuare »
 • ATENTAT SINUCIGAȘ, ÎN ACEASTĂ DIMINEAȚĂ, LA KABUL. CEL PUȚIN CINCI MORȚI

  BMTF, 11 februarie – Cel puțin patru militari și un civil au fost uciși și alți 12 răniți, într-un atac sinucigaș, la Kabul, în această dimineață, potrivit purtătorului de cuvînt al Ministerului de Interne. Un atentator sinucigaș s-a detonat, la ora locală 7:00, la intrarea din fața Academiei Militare Marshal Fahim, în districtul PD5 al […]... Citește în continuare »