Afganistan

 • Peste 40 de membri ai forțelor de Securitate afghan uciși în 24 de ore

  BMTF, 21 ian – Cel puțin trei soldați ai Armatei Naționale Afghane (ANA) au fost uciși și alți doi au fost răniți într-un atac asupra vehiculului lor, în provincia Herat, miercuri dimineață, au confirmat oficialii poliției locale. Incidentul s-a petrecut în centrul orașului Herat, a declarat Abdul Ahad Walizada, purtător de cuvînt al șefului poliției […]... Citește în continuare »
 • FOST JURNALIST, UCIS

  BMTF, 11 ian – Forțele de comando afghane au anihilat „punctele de control” talibane ampalsate pe autostrada Baghlan-Balkh, în cadrul unei operațiuni săptămîna trecută, au declarat oficiali de Securitate afghani. Talibanii extorcau oameni pe autostradă, „cîștigând milioane de afghani” pe zi, au spus reprezentanți ai forțelor armatei afghane. „În ultimele două zile, am avut operațiuni […]... Citește în continuare »
 • Negocierile cu talibanii se reiau marți, 5 ianuarie

  BMTF, 4 ian – O nouă serie de negocieri între guvernul afghan şi talibani începe marţi în Qatar, într-un context marcat de violenţe în creştere şi de un val de asasinate, informează luni AFP, preluată de Agerpres. Negocierile de pace interafghane, începute la 12 septembrie 2020 într-un hotel de lux din Doha, fuseseră suspendate pînă […]... Citește în continuare »
 • KANDAHAR, PERLA COROANEI TALIBANE

  BMTF, 30 dec – Confruntări armate au loc, neîntrerupt, de trei luni, în șase districte din Provincia Kandahar, avînd ca rezultat mii de familii strămutate, afirmă oficiali locali. Potrivit informațiilor, s-au făcut schimbări majore în conducerea armatei și a poliției din provincie, dar situația de securitate nu s-a îmbunătățit. „Kandahar este pe punctul de a […]... Citește în continuare »
 • JURNALISTĂ AFGHANĂ UCISĂ LA JALALABAD

  BMTF, 10 dec – O jurnalistă de televiziune şi şoferul ei au fost asasinaţi de necunoscuţi care au deschis focul asupra maşinii lor, în provincia Nangarhar din estul Afghanistanului, au anunţat joi oficiali locali citaţi de agențiile internaționale de presă. Cei doi au fost împuşcaţi mortal joi dimineaţa, cînd mergeau către muncă, în oraşul Jalalabad, […]... Citește în continuare »
 • Pacea de la Doha, pe teren

  BMTF, 8 dec – O mașină capcană, VBIED, a explodat în apropierea Cartierului General al poliției din districtul Daman și a complexului guvernatorului din sudul Kandaharului, rănind peste 30 de persoane – dintre care cel puțin 22 de civili – precum și pe comandantul poliției, potrivit oficialilor locali. Districtul Daman, din Kandahar, se află în […]... Citește în continuare »
 • Lipsă de Securitate în Afghanistan. Populația e la capătul puterilor. Trump reduce prezența militară în Asia, după 20 de ani.

  BMTF, 4 dec – După 20 de ani de prezență militară în Afghanistan, administrația republican de la Casa Albă continua reducerea numărului de militari americani cantonați în țară, în baza unui iluzoriu accord de pace semnat între Guvernul de la Kabul și Talibanii afghani. În acest timp, violența, corupția și terorismul rămîn la cote maxime. […]... Citește în continuare »
 • KABUL: 10 EXPLOZII IED ÎN 10 ZILE

  BMTF, 1 dec – Capitala afghan, Kabul, a avut parte de de 10 explozii ale unor dispositive explosive improvizate, magnetice, și un atac cu rachete, în 10 zile, între 20-30 noiembrie a.c., potrivit autorităților. Acestea au cauzat moartea a 14 persoane și rănirea a altor 70! Au fost vizate, în special, vehicule militare, ale Poliției […]... Citește în continuare »
 • ȘAPTE RĂNIȚI ÎN EXPLOZII, LA KABUL

  BMTF, 28 nov – Cel puțin șapte persoane au fost rănite în două explozii provocate de dispositive explosive improvizate magnetice, separate, în Kabul sîmbătă dimineață, a confirmat poliția din Kabul. Prima explozie a avut loc în jurul orei 7:10, ora locală, în zona Khair Khana din PD11 Kabul de un IED magnetic plasat pe un […]... Citește în continuare »
 • ATAC SINUCIGAȘ ÎN KANDAHAR

  BMTF, 25 nov – Cel puțin șase polițiști au fost răniți miercuri dimineață într-un atac sinucigaș în provincia Kandahar, a declarat Ministerul de Interne într-un comunicat. Incidentul s-a petrecut în orașul Aino Mina din PD11 al Kandaharului, cînd un sinucigaș a detonat un vehicul încărcat cu exploziv, se arată în comunicat. Oficialii locali au declarat […]... Citește în continuare »