Afganistan

 • LUPTE ÎN KANDAHAR

  BMTF, 17 feb – Kandaharul, “perla coroanei” pentru talibani, este mereu luat cu asalt de aceştia în încercarea de a slăbi şi pune în dificultate Forţele de Securitate Afghane, ANA, forţele de poliţie şi FOS. Acestea sînt instruite, consiliate şi îndrumate şi de specialişti români, în cadrul TAAC-S. La Centrul Regional de Pregătire Militară din […]... Citește în continuare »
 • 30 DE ANI PIERDUŢI

  BMTF, 12 feb – Pe 15 februarie se împlinesc 30 de ani de cînd s-a încheiat retragerea Armatei Roşii din Afghanistan, după ce la 15 mai 1988, Mihail Gorbaciov, conducătorul URSS, a oprit campania militară în sprijinul guvernului comunist de la Kabul. În aceeași zi, Uniunea Sovietică a început să-și retragă trupele din Afghanistan, după […]... Citește în continuare »
 • TALIBANII NEGOCIAZĂ ÎN FORŢĂ

  BMTF, 6 feb – Talibanii negociază în forţă cu comunitatea internaţională, după ce preşedintele Donald Trump a anunţat retragerea trupelor americane, după 17 ani de război, din această ţară asiatică, denumită, la un moment dat, de un diplomat francez, “Elveţia Asiei”. Analiştii din întreaga lume care urmăresc subiectul numesc negocierile de pace drept “negocieri ale […]... Citește în continuare »
 • Trump privatizează războiul din Afghanistan. Încet, dar sigur!

  BMTF, 5 feb – Din ianuarie 2017, odată cu preluarea mandatului de preşedinte al SUA de către Donald Trump, numărul contractorilor privaţi de securitate a cunoscut o creştere masivă în Afghanistan, potrivit Pajhwok Afghan News. În ultimii doi ani, Task & Purpose a raportat că procentul contractorilor înarmaţi, care susțin misiunea SUA în Afghanistan, a […]... Citește în continuare »
 • TALIBANI UCIŞI ÎNTR-UN BOMBARDAMENT

  BMTF, 3 feb – Mai mult de o duzină de militanți talibani au fost uciși, inclusiv doi atentatori sinucigași, într-un bombardament al forţelor internaţionale în districtul Shah Walikot din provincia sudică Kandahar, a declarat un oficial duminică. Aziz Ahmad Azizi, purtătorul de cuvînt al guvernatorului, a declarat pentru Pajhwok Afghan News că avionul a vizat […]... Citește în continuare »
 • ATENTAT LA UN MECI DE VOLEI

  BMTF, 26 ian – Patru persoane au fost ucise şi alte 20 au fost rănite într-o explozie produsă vineri în timpul unui meci de volei în districtul Tala-o-Barfak din provincia Baghlan, în nordul Afghanistanului, a declarat sîmbătă guvernatorul districtului, Abdul Ahad Barfaki, relatează Agenţia Chineză Xinhua, preluată de Agerpres. „Sute de oameni urmăreau un meci […]... Citește în continuare »
 • Cel puţin 65 de morţi într-un atac împotriva SIM

    BMTF, 22 ian – Cel puţin 65 de operatori din cadrul Serviciului de Informaţii Militare al Afghanistanului au fost ucişi într-un atac comis luni de talibani împotriva unei baze a acestora în centrul Afghanistanului, a declarat marţi un oficial afghan, relatează AFP, preluată de Agerprs. O sursă din cadrul serviciilor de securitate a declarat […]... Citește în continuare »
 • AER IRESPIRABIL LA KABUL

    BMTF, 22 ian – Obişnuiţi cu perioadele lungi marcate de pericolul bombelor şi atentatelor sinucigaşe, locuitorii din Kabul se confruntă în această iarnă cu o nouă ameninţare potenţial letală: poluarea atmosferică, relatează luni AFP, preluată de Agerpres. După ce iarna a pus stăpînire pe Afghanistan şi pe zonele sale montane, o ceaţă toxică a […]... Citește în continuare »
 • ATENTAT SINUCIGAŞ ÎN LOGAR

  BMTF, 20 ian – Cel puţin 15 membri ai personalului de securitate au fost ucişi şi răniţi duminică, atunci cînd un atentator sinucigaş a intrat în plin în convoiul guvernatorului provinciei centrale Logar, declară oficiali afghani. Cel puţin opt dintre aceştia au fost ucişi. VBIED-ul a spulberat convoiul guvernatorului în zona Safid Sang, din cartierul […]... Citește în continuare »
 • Afghanistan on the brink of disaster

  Preşedintele american Donald Trump şi-a reafirmat, la începutul acestei luni, chiar în 8 ianuarie, evident, pe tweeter, hotărîrea şi determinarea în implementarea deciziilor anunţate anterior de retragere a unei jumătăţi din trupele americane dislocate în Afghanistan : ”Războaiele nesfîrşite, în special cele care se duc din greşelile de judecată făcute cu mulţi ani în urmă, […]... Citește în continuare »